IZOLACIJA-468X60-BANNER

Rekonstrukcija regionalne pruge Senta-Subotica bliži se kraju

09.11.2020. | Z. Milosavljević | Dnevnik

Rekonstrukcija regionalne pruge Senta-Subotica, započeta u aprilu prošle godine, bliži se kraju. Kako kažu u Infrastrukturi železnice Srbije, preostalo je još samo da se urade pružne oznake i urede bankine na pruzi, pa da se stavi tačka na čitav projekat rekonstrukcije deonice, duge 38,5 kilometara.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- U toku ove nedelje predviđena je merna vožnja na trasi rekonstruisane pruge, a zatim i tehnički prijem – rekao je portparol Infrastrukture že­le­znice Srbije Nenad Stanisavljević. - Ukoliko sve bude kako je planirano, do kraja novembra na toj pruzi moći će da bude uspostavljen redovan železni­č­ki saobraćaj. Putnički saobraćaj između Sente i Suboti­ce odvijaće se prema važećem redu vožnje.

Prilikom radova korišćen je polovni materijal, dobijen sa magistralnih pruga, ali i novi. Na toj deonici kompletno su zamenjeni šine, pragovi i tucanik. Po završetku rekonstrukcije, brzina vozova biće povećana sa 10 do 20 kilometara na čas na 80 km/sat u putničkom i na 60 km/sat u teretnom železničkom saobraćaju. Nosivost pruge se povećava na 22,5 tona po osovini, a bila je 16 tona. Procenjena vrednost radova je 15,4 mil EUR, a izvodi ih novosadska firma ZGOP.

Po rečima Stanisavljevića, radovi na toj regionalnoj pruzi, dugoj 38,5 kilometara, od velikog su značaja jer će se kompletan železnički saobraćaj od Beograda do Subotice preusmeriti na ovaj transportni pravac kada počne izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice.

Efekte rekonstrukcije oseti­će i privreda regiona, a bezbednost saobraćaja, propusna moć, uz osovinsko opterećenje pruge i brzinu vozova, biće povećani.

Pruga Subotica-Senta iz­građena je 1889. godine. Poslednji put remontovana je dvadesetih godina prošlog veka, što znači da gotovo punih stotinu godina nije obnavljana, zbog čega je i bila u vrlo lošem stanju. U okviru ovih radova uređena je i železnička stanica u selu Orom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...
Sale 15.03.2022.
Nece proci!!