INFONET-468X60-BANNER

Ulaganjem u energetsku efikasnost ulaže se u budućnost

29.10.2020. | Beoinfo

Projekti energetske efikasnosti koji se tiču javnih objekata realizuju se u skladu sa planom bez obzira na smanjenje budžeta koje je izazvano pandemijom kovida-19, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tokom obilaska Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Sremčici. U ovoj školi su u toku radovi na energetskoj sanaciji fasade vredni 26 miliona dinara.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Precizirao je da ova škola ima 1.937 učenika i 86 zaposlenih, a ovo je bila možda i najvažnija stvar koju je trebalo uraditi. Sledeće godine objekat će biti priključen na gas, što je veoma važno, budući da se škola sada greje na lož-ulje.

- Ove godine izdvojili smo više od 300 miliona dinara, odnosno više od dva miliona evra, kako bismo uredili nekoliko objekata, a trenutno radimo na četiri objekta. To su objekat Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Sremčici, Starog DIF-a u Deligradskoj ulici, Osnovne škole "Kralj Petar Drugi Karađorđević" i Opštine Zemun. To znači da potpuno menjamo fasade i fasadnu stolariju, kako bi objekti trošili manje energenata i na taj način bili ekološki prihvatljiviji, što i jeste naš cilj - istakao je Vesić.

Podsetio je da Grad Beograd u ovom trenutku radi sanaciju krova na Tehničkoj školi u Železniku, što je veliki posao, jer je krov bio u lošem stanju.

- Počinjemo da radimo i fiskulturnu salu u Ostružnici, na zahtev Opštine Čukarica. Trudimo se da ulažemo u školske objekte jer je to ulaganje u budućnost. Naredne godine nastavićemo da ulažemo u energetsku efikasnost i da sprovodimo 43 mere za smanjenje zagađenja, a ovo je upravo deo tih mera. Podsetiću da smo jedini grad u regionu koji je izašao sa ovakvim merama i nastavićemo da ih sprovodimo bez obzira na smanjenje budžeta i situaciju sa virusom korona, jer to znači da ulažemo u budućnost - istakao je Vesić.

 

Komentari: 2

novosadjanin 02.11.2020 14.00.23

Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg teksta kada su u pitanju objekti koje treba grejati ili ihladidi,medjutim niko se ne pita kako i na koji nacin povecati energetsku efikasnost svih ili grupe pojedinacnih grejaca vazduha ,ako je poznato da se procenat efikasnosti za iste odnosi na 10 mogucnosti kroz stednje u domacinstvima na: daljinnsko kontrolisanje svega sta se desava u grejanom prostoru do ili koriscenje da ze bojler zagreje pre upotebe tople vode itd,a o tehnickim resenjima nauka i proizvodjaci opreme jednostavno stoje na postojecem nivou efikasnosti ,a pomake cine elektricnim spravama sa sekundnim iskljucenjima strujnog toka ,a ne govore o efisnost koju dbijaju na strani isporuke toplog vazduha u prostor;Zasto ???
Ja sam u predhodnom tekstu samo naznacio da je cena kWh sa mojim resenjem tri puta niza u svakoj zoni pa i onoj povlascenoj kako bih samo akumulrao jeftinu struju i sa njom usao u novi dan zagrevanje stana .Ovo je patentno resenje i za sada cekam da odabrana laboratorija ovo potvrdi ili korigujei da nakon toga objavim.

novosadjanin 31.10.2020 21.27.33

Ulazu se sredstva u cilju povecanja energetske efikasnosti 300 miliona i to je ok i za to nemam primedbu vec na protiv za takve akcije dajem podrsku sto kao aktivnost nije inovacija ,ali je potreba da se energetski troskovi smanje pa ce se prvo korist odraziti na budzetske troskove i povecati mogucnosti i daljih ulaganja iz budzeta . Za primer podrske ka istom cilju sa mojom inovacijom sa 300 miliona moglo bi se izraditi elektricnih grejaca vazduha oko 1000 komada koji ma se obezbedjuje tri puta manja cena kWh a ako se koristi sunceva energija strujom elektrane iz Badinovaca energetski troskovi bi bili mnogo nizi jer je izvor sunce koje po prirodi stvari ne poskupluje kao gas ili nafta za ciju upotreba sada prekopavamo Srbiju da bi trosak uvoza stalno bio veci za krajnje korisnike.Eto i ovo moje ce uskoro biti i zvanicno obnarodovano ako bog da se tokom ove godine zavrse merenja .Posto je u pitanju inovacija bice tu prepreka za koje se zna u primeru Elektrane u Badinovcima moze da doceka i moj patent .

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;