IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

U Vinči teku radovi na izgradnji postrojenja za preradu smeća

14.09.2020. | M. Stanojković | Novosti

Postojeća deponija u Vinči biće konačno zatvorena. Za posao zatvaranja biće potrebno 30 meseci. Radovi koji se kroz javno-privatno partnerstvo Beo čiste energije i Grada Beograda, realizuju od 1. oktobra prošle godine, u punom su jeku, a do kraja godine veliki deo prostranstva od 130 hektara novog kompleksa biće spreman za prijem, tretman i odlaganje komunalnog otpada na novu sanitarnu deponiju. Čim nova deponija započne sa radom, počeće sanacija postojeće.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako su se uverili reporteri Novosti, nova postrojenja zahvaljujući kojima će Beograd prodisati lakše, postepeno rastu. Nakon ulaska kroz rampu deponije, oko dva kilometra dalje, s leve strane nazire se prvo gradilište i metalna konstrukcija, odnosno radovi na izgradnji postrojenja za grejanje na otpad. Taj posao je najviše odmakao. Četiri krana uzdižu se nad gradilištem, a majstori po dolasku neophodnog materijala, kreću sa montažom. Kada postrojenje bude gotovo, odavde će devet odsto ukupnih potreba građana za grejanjem biti zadovoljeno.

- Kada u drugoj polovini 2022. godine, elektrana na komunalni otpad bude puštena u rad, u njoj će se sagorevati maksimalno 340.000 tona komunalnog otpada godišnje i od tada će se samo oko 200.000 tona otpada, koji proizvode Beograđani, odlagati na novu deponiju - rekao je za Novosti Filipe Tijel, menadžer Sueza za Srbiju. - Sagorevanjem 340.000 tona otpada u novoj elektrani ostvarivaće se proizvodnja 30,2 megavata električne energije koja će se dalekovodom od 110 kilovolti dovesti do trafostanice "Beograd 20" i dalje do Beograđana. Sa druge strane, toplotna energija će se predavati Beogradskim elektranama koje će toplovodnom mrežom povezati toplanu na Konjarniku sa elektranom na deponiji.

Nedaleko odatle, radnici nasipaju beton za gradnju postrojenja za preradu građevinskog otpada, gde će se obrađivati godišnje 200.000 tona lomljenih cigala, betona. Ovi materijali će moći da se koriste za rekonstrukciju nekih od ulica.

- Do kraja ove godine biće izgrađeno i pušteno u rad i postrojenje za tretman građevinskog otpada i otpada od rušenja - objašnjava Vladimir Milovanović, direkor Beo čiste energije. - Time će se omogućiti da se reciklirani materijal ponovo koristi za realizaciju različitih građevinskih radova. Uporedo sa ovim na ulazu u kompleks biće izgrađen novi kompleks gde će obavljati prijem i merenje težine otpada.

Kada radovi budu završeni, na deponiju više neće moći da uđe svako, pa ni skupljači sekundarnih sirovina, koji će, kako najavljuju u Gradu, biti zbrinuti i angažovani kroz konkurse koji će biti objavljeni.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;