PRIJAVA-468X60-BANNER

Počinje gradnja Gorskog aerodroma

28.07.2020. | B92

Na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bio gorski aerodrom, na Galovićima, od danas (28.07.2020) počinje izgradnja aerodroma. Kreće se sa radovima na pisti dugoj preko 650 metara i kompleksu od 17,6 hektara kreću, jer su završene sve neophodne procedure.

Projektno rešenje za Gorski aerodrom

Projektno rešenje za Gorski aerodrom (autori: Tatjana Simonović i Zorica Čolović Subotić)

Čuveni Gorski aerodrom, koji su jedinice Draže Mihailovića sagradile 1944. godine u selu Pranjani uz pomoć meštana, odakle je u istorijskoj misiji Halijard spaseno više od 500 savezničkih pilota posle 75 godina uskoro će biti u funkciji.

Projekat aerodroma uradile su dve čačanske arhitektice Tatjana Simonović i Zorica Čolović Subotić.

Aerodrom će biti u obliku aviona sa raširenim krilima, pored piste će se nalaziti i muzejska postavka i dva amfiteatra ali i veliki drvoredi za razgledanje i šetnju ovim istorijskim proplankom čija uloga je decenijama skrivana od komunističkog režima.

Planirano je da se 19. septembra održi svečanost na Gorskom aerodromu kada će posle više od sedam decenija od misije Halijard sleteti prva letelica.

Nema sumnje da će ovo biti najlepša mala srpska planinska vazdušna luka na koju će moći da sleću mali avioni do pet mesta, a najavljena je i škola letenja.

Radove predvodi jedan od najiskusnijih stručnjaka u ovoj oblasti Zoran Ilić, pomoćnik Zorane Mihajlović za vazdušni saobraćaj, inače vrsni pilot sa 39 godina letačkog staža. Ilić je radio na planiranju i izgradnji aerodroma u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Kostolcu i Velikom Gradištu, bio je i koordinator aktivnosti za osposobljavanje aerodroma u Nišu i vojno-civilnog aerodroma Morava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;