INFONET-468X60-BANNER

Intenzivni radovi na Moravskom koridoru krajem maja

08.05.2020. | Tanjug

Intenzivni radovi na izgradnji auto-puta od Pojata do Preljine počinju krajem maja, najavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ona je odgovarajući na pitanja novinara na Pojatama rekla da se trenutno izvode geoistražni radovi i da je kamp kod Kruševca već potpuno spreman. Ističe da je to jedan od najvažnijih projekata u zemlji i da je svakog dana bilo angažovano oko 100 radnika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Obavljamo razgovore svake nedelje i sa predstavnicima Behtela i Enke i Koridora Srbije, negde oko 20. maja dolazi mehanizacija, više od 250 komada teške mejniazacije. Za sada nema pomerenja rokova sa njihove strane. Videćemo kako će to izgledati u mesecima ispred nas - navela je ministarka.

Mihajlovićeva dodaje da su svi administrativni problemi rešeni i da je u budžetu obezbeđen novac. Pripremni radovi su počeli u decembru 2019, a radove izvodi kozorcijum Behtel-Enka.

Auto-put će biti dug 112 kilometara i povezaće tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički , s koridorima 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji. Radovi će, kako je ranije najavljeno, trajati manje od četiri godine.

Najsavremeniji auto-put biće izgraden "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uredaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž auto-puta podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na autoputu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

To je prvi digitalni auto-put u Srbiji koji će biti do sada najširi auto-put u zemlji, odnosno od postojecih će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Moravski koridor činice tri deonice: Pojate Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac Adrani u dužini 53,88 kilometara i Adrani Mrčajevci Preljina dužine 30,66 kilometara.

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;