INFONET-468X60-BANNER

Treća rekonstrukcija mosta za petnaest godina

06.05.2020. | V. Jankov | Dnevnik

Most preko Stare Tise, koji u parku prirode "Stara Tisa kod Bisernog ostrva" povezuje Bačko Gradište s ostrvom, od 10. maja biće zatvoren za saobraćaj narednih 59 kalendarskih dana. Toliko bi trebalo da traje rekonstrukcija izuzetno ruiniranog mosta, koji su 1974. godine izgradili pripadnici JNA, pa je objekat, formalno i pravno, u vlasništvu Vojske Srbije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Most jeste u vlasništvu Vojske Srbije, ali ga je ustupio na gazdovanje JP Vode Vojvodine, dok je za našu opštinu, konkretno Bačkogradištance koji imaju svoja poljoprivredna imanja na Bisernom ostrvu, od strateškog značaja. Imajući u vidu u kakvom se stanju most nalazi, morali smo da reagujemo i potražimo rešenje za njegovo saniranje. Finansiranje rekostrukcije mosta obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a Opština Bečej se pojavljuje kao naručičac posla vrednog 9,6 miliona dinara s PDV-om. Izvođač radova je DTV VD Srednja Bačka d.o. o. Bečej - rekao je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić. 

Most je dugačak 78 metara i, imajući u vidu da je gazište od drveta presvučeno metalnim kolovoznim trakama, dozvoljen je saobraćaj preko njega samo lakim teretnim vozilima. Međutim, preko njega prelaze i vozila daleko veće težine, čak šleperi s prikolicama, pa iz tog razloga dolazi do uništenja podloge.

Ovo je treća rekonstrukcija mosta za petnaestak godina. Prva je završena krajem 2006. godine i očekivalo se da će žitelji Bačkog Gradišta, najzad, biti bezbedni prilikom odlaska na njive locirane na Bisernom ostrvu. Međutim, teška teretna vozila prelaskom preko mosta i kroz Biserno ostrvo, skraćuju kilometražu prema Novom Bečeju i dalje Banatu, uništavaju most i put koji vodi preko ostrva. Iako je bilo reči da će se naći način kako da se nesavesni vozači spreče da s teškim vozilima prelaze preko mosta, sve je ostalo po starom i usledila je nova rekonstrukcija 2011. godine. Vozači nisu promenili navike, nije se našlo rešenje da se stane na put "drumskim razbojnicima" i epilog svega je treća rekonstrukcija za deceniju i po. Opet će biti saniran most, a o šteti koju nesaveni vozači teških vozila nanose putu niko i ne govori.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;