INFONET-468X60-BANNER

Neimare mame većim platama

12.03.2020. | Z. Grumić | Novosti

Povoljni vremenski uslovi tokom ove zime omogućili su da građevinska sezona krene znatno ranije nego obično, tako da su radovi na mnogobrojnim gradskim gradilištima praktično u punom jeku. I ove godine će se građevinske firme suočavati s nedostatkom radne snage, problemom "prenetim" iz prethodnih sezona, koji će nastojati da amortizuju dovijajući se na razne načine, kako bi u rokovima obavili planirane i započete poslove.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Građevinci se, ipak, nadaju da će povećanje plata zidarima i kod nas uticati da se poveća i broj radnika na gradilištima.

- Nedostaju građevinci svih struka a naročito tesari i armirači, što je veliki problem građevinskim preduzećima, budući da se baš mnogo radi - ističe za Josip Modić, predsednik Sindikata građevinara Vojvodine i potpredsednik republičkog Sindikata građevinara, napominjući da se na području Novog Sada gradi oko 600.000 kvadratnih metara.

Pre desetak godina, odnosno pre privatizacije naših građevinskih preduzeća, u Srbiji se godišnje gradilo oko dva miliona kvadrata, a u građevinarstvu je bilo oko 11.000 zaposlenih.

- Nakon privatizacije taj broj zaposlenih je prepolovljen a sad smo opet na cifri od 11.000 angažovanih u građevinarstvu - napominje Modić. - Posebno je značajno to što su primanja građevinaca znatno uvećana tako da zidarska dnevnica dostiže 40 do 50 evra, a keramičarski radovi se plaćaju 14 do 15 evra po kvadratu, što je oko 50 odsto više nego pre samo nekoliko meseci.

Zarade na domaćem građevinskom tržištu povećane su pre svega zahvaljujući povećanoj tražnji, odnosno masovnijem odlasku građevinaca u zemlje zapadne Evrope gde mogu da zarade od 2.200 do 2.500 evra mesečno.

- I kod nas se konstantno povećavaju primanja u ovom sektoru, tako da imamo niz primera da se traže radnici u niskogradnji za prosečnu platu od 1.000 evra i teško ih je naći, a kranisti mogu ovde da zarade i do 2.000 evra. To su i te kako primamljive cifre i mi u sindikatu stoga očekujemo da prvi radnici koji odluče da se vrate iz Nemačke ili drugih zemalja budu baš građevinci. Imamo primera da su se neki već i vratili.

Oni će time, dodaje Modić, značajno doprineti dodatnom oporavku ovog našeg sektora i ekonomije u celini a moći će pristojno da zarade i ovde, kod svoje kuće.

U Novom Sadu bi uskoro trebalo da bude oformljen gradski Savet za građevinarstvo, savetodavno telo u čijem bi sastavu bili predstavnici struke.

- Građevinarstvo ima najveći rast od svih privrednih grana i Grad je zainteresovan da se ono još brže razvija. Savet za građevinarstvo pomogao bi i u procesu udruživanja firmi u konzorcijume, kako bi lakše došli do većih poslova u građevinarstvu - napominje Modić.

 

Komentari: 1

Milan 12.03.2020 12.11.51

Kolike su dnevnice fizikalaca?

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;