INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija beogradskih tržnica

26.02.2020. | Novosti

Rekonstrukcija Kalenić pijace, koja je započeta još 2016. godine, očekuje se da bude završena do kraja ove godine. Plan da se izgradi garaža u ovom delu Vračara, u neposrednoj blizini tržnice, sačekaće narednu godinu, budući da su trenutno u igri dve opcije za njenu lokaciju. Osim ovog projekta, tokom 2020. biće završena i projektna dokumentacija za obnovu još dve pijace - Skadarlije ili popularnog "Bajlonija" i tržnice na Banovom brdu.

Kako za Novosti otkriva gradski urbanista Marko Stojčić, pri kraju je projektna dokumentacija za tržnicu na Vračaru.

Budući izgled pijace na Vračaru

- Ideja je da pijaca tokom rekonstrukcije bude zatvorena u što manjem delu godine - kaže Stojčić. - Bilo je polemike oko toga da li je garaža u ovom delu grada neophodna, pošto najveći broj posetilaca dolazi pešice. Izvesno je da obnova počne ove godine i trudićemo se da to bude završeno. Kada je reč o garaži, još se veća da li će ona biti desno na platou u Viškoj ulici, ili ispod same pijace, ali ne celom površinom.

I za Bajlonijevu pijacu tokom ove godine biće kompletirana projektna dokumentacija za obnovu, da bi se sa prvim radovima počelo naredne godine. Ideja je da ovde bude dovoljan broj parking mesta, i da to bude pijaca sa delom otvorenog prostora, prema Bitef teatru.

- Jedna od neuređenih tržnica, za koju je predviđen isti rok kao za Bajlonijevu, jeste ona na Banovom brdu. Ovaj deo grada nema formiran centar, pa ćemo napraviti mali trg, koji je povezan sa parkom, parkingom i pijacom - ističe Marko Stojčić.

Prema njegovim rečima, ideja o malim trgovima, odnosno manjim centrima, biće proširena i na prigradske opštine, u planu je da se oni formiraju na 20 lokacija. Opštine će učestvovati u projektnoj dokumentaciji, dok će Grad finansirati radove.

Arhitektonskim rešenjem za Kalenić, kako je ranije bilo najavljeno, sačuvaće se duh stare pijace, ali i rešiti nagomilani komunalni problemi i zastarela tehnološka rešenja. Krajem 2017. godine, umesto 23 neuslovna lokala, izgrađeno je 28 novih, dok je prethodne godine renovirano 30 lokala iz Ulice Maksima Gorkog, čime je bila završena prva faza rekonstrukcije Kalenić pijace.

 

Komentari: 1

mara 05.03.2020 10.16.58

U okolini Kalenić pijace je nemoguće naći parking. Zato treba iskoristiti radove i napraviti veliku podzemu garažu. Na taj način će se rasteretiti kruženje automobila, koji zagađuju vazduh, ulicama i smanjiti saobraćajna gužva na ovoj lokaciji.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;