U Indiji srušen neboder zbog kršenja ekoloških propisa

13.01.2020. | BBC

Vlasti na jugu Indije srušile su dva luksuzna stambena kompleksa koja su se nalazila na obali jezera jer su kršila propise vezane za životnu sredinu. Stanovnici nebodera u Kerali posmatrali su kako im domovi i investicije nestaju u sekundi, jer je Vrhovni sud prošle godine naredio njihovo rušenje zbog kršenja ekoloških propisa vezanih za priobalna područja.

U subotu (11.01.2020) prvo je srušen kompleks “H2O Holy Faith” u okviru koga se nalazilo 90 stanova. Bilo je potrebno samo nekoliko sekundi da se zgrada od 19 spratova uništi u kontrolisanoj imploziji. Nakon toga srušene su i kule bliznakinje “Alfa Serene”.

Stanovnici porušenih stambenih objekata izjavili su da je previše bolno gledati kako im ruše domove pred očima a da za to oni nisu krivi već neko drugi.

Telo za upravljanje obalskim zonama Kerale (KCZMA) oformljeno u cilju sprečavanja degradacije obalskih i morskih područja, došlo je do saznanja da su dozvolu za izgradnju zgrada dali lokalni zvaničnici bez njegovog odobrenja. KCZMA je saopštila da je lokacija gde su se nalazili stambeni kompleksi, u opštini Marad, kritično područje u okviru koga nije dozvoljena nova gradnja.

U okviru ovih stambenih objekata mnogi bankari, direktori i bogati penzioneri našli su svoj dom. Cena luksuznih stanova u ovim kompleksima bila je veoma visoka i imala trend rasta.

Međutim, u maju, prošle godine, Vrhovni sud je doneo odluku i naložio rušenje zgrada ocenjujući da su narušeni građevinski propisi. Zaključeno je da se radi o nelegalnoj gradnji, koja predstavlja “veliki gubitak” za životnu sredinu. Osvrnuli su se i na poplave iz 2018. u Kerali, navodeći da su one bile posledica degradiranja životne sredine i nelegalnog zauzimanja priobalnih područja.

Neki stanovnici su nakon presude odbijali da napuste svoje domove, ali su im isključeni voda i struja u zgradama, ne ostavljajući im drugi izbor nego da odu. Vlada je naredila da se isplati "privremena odšteta" u iznosu od oko 35.000 dolara “pogođenim” stanovnicima, prema izveštajima lokalnih medija. Prema izjavi jednog od stanara koji je 2006. kupio stan za današnjih 70.000 dolara, cena u međuvremenu vrtoglavo je skočila, pa je prošle godine jedan od njegovih suseda prodao svoj stan za 176.000 dolara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...