SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Naši neimari na saharskom pesku

15.03.2010. | B. Lomović | Politika

Bengazi (Libija) – Tradiciju naših graditelja u Libiji nastavljaju „Jomil” i nekoliko beogradskih firmi okupljenih u konzorcijum.

Na gradilištu u Bengaziju, gradu na ulazu u zaliv Sirt, 60 majstora iz Srbije vredno radi „u znoju lica svog” na mediteranskom suncu i saharskom pesku. Svi su iz beogradskih firmi koje su dobile posao, kao kooperanti za zanatske radove, na obimnoj rekonstrukciji univerzitetskih stanova.

Kompanija „Jomil” je u konzorcijum okupila „Alpinu”, „Betu inženjering”, „Prleks” i „Tehnoterm komerc”, potpisan je ugovor sa libijskom partnerom „Al Šihab” i posao traje već četiri meseca.

– Reč je o sedam stambenih zgrada, sa 168 stanova, površine 25.000 kvadrata. Naš posao je da obnovimo dotrajalu fasadu i da osavremenimo kompletan elektrosistem, hidrosistem i klimatski sistem. Za nas je to posao vredan pet miliona dolara, a završićemo ga do kraja ove godine – kaže nam Miroslav Višić, šef gradilišta.

– Kad budu završeni profesorski stanovi, predstoji rekonstrukcija ogromnog zdanja Univerziteta u Bengaziju. Libijska državna firma za gradnju administrativnih centara „Odak” ponudila je beogradskom konzorcijumu da modernizuje zastarele instalacije i uređaje u delu zdanja površine 90.000 kvadrata. Objekat je, pre tri decenije, projektovao i izgradio beogradski „Union inženjering”. Iskustvo naših firmi stečeno na sadašnjem gradilištu biće dragoceno za ovaj i još jedan „krupan zalogaj” – ističu Danijela Pavković, direktor, i Prvoslav Gužvić, finansijski rukovodilac „Jomil”.

Priprema se idejni projekat za izgradnju nove vojne akademije libijskih oružanih snaga. Na kompleksu koji će zauzimati 22,6 hektara, nići će zdanja vredna 800 miliona dolara, a solidan deo kolača pripao bi „Jomilu” i ostalima iz konzorcijuma.

– Sa Libijcima, radi ovog posla, osnivamo zajedničko preduzeće u kojem je naše učešće 49 odsto kapitala. Na nama je da obezbedimo menadžment i stručnjake, pa se može očekivati da uključimo još preduzeća iz Srbije. Ali o tome više kad dođe vreme. No, želim da naglasim da u Libiji lepo sećanje na ranije naše graditelje još traje, da postoji vidljiva naklonost predsednika Gadafija i ljudi oko njega prema Srbiji, a sve to je dobra osnova za znatno obimniju ekonomsku saradnju. Ne treba zaboraviti da je Libija jedno veliko gradilište – kaže predsednik „Jomil” grupe Jovan Čeković koga, prvih dana marta, zatekosmo na gradilištu u Bengaziju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;