INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hladna reciklaža - rešenje za puteve Srbije

04.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Hladna reciklaža, savremena tehnologija u izgradnji puteva, priznata u razvijenim delovima sveta, odnedavno nalazi značajnu primenu u rekonstrukciji puteva i u našoj zemlji.

JP Putevi Srbije među  prvima su  prepoznali  prednosti  navedene tehnologije, koju trenutno primenjuju na rekonstrukciji auto-puta kod petlje Inđija.

Hladna reciklaža - rešenje za puteve Srbije

Izgled konstrukcije posle izvođenja, pre ugradnje asfalta

Prednosti Hladne reciklaže u odnosu na klasičnu metodu koja se kod nas najčešće koristila na rekonstrukcijama puteva, ogledaju se u značajno nižim investicionim troškovima, bržem izvođenju radova, dužoj trajnosti puteva kao i očuvanju neobnovljivih prirodnih resursa.

Za tehniku Hladne reciklaže koristi se specijalno Lafarge hidraulično vezivo za puteve BeoSol, čijom se primenom postiže sporiji prirast čvrstoća u poređenju sa uobičajeno korišćenim materijalima, što doprinosi očvršćavanju kolovozne konstrukcije bez pukotina.

Hladna reciklaža - rešenje za puteve Srbije

Izvođenje postupka hladne reciklaže

Korišćnjem BeoSol-a povećava se, sa jedne strane vodonepropusnost tretiranog sloja i otpornost na dejstvo mraza, dok se, sa druge strane, smanjuje mogućnost promene zapremine usled variranja temperature ili vlažnosti.  

Prepoznavanju značaja tehnologije Hladne reciklaže u rekonstrukciji puteva veoma je doprineo "Pravilnik o upotrebi proizvoda na bazi cementa" izdat od strane Ministarstva građevinarstva, saobracaja i infrastrukture 2019. godine. BeoSol, proizvod namenjen postupku Hladne reciklaže, našao se u fokusu javnosti nakon objavljivanja navedenog pravilnika. Potencijal Lafarge hidrauličnog veziva za stabilizaciju doći će naročito do izražaja tokom narednih nekoliko godina, kada se planira rehabilitacija više od 100 kilometara auto-puteva na prostoru Republike Srbije, uz primenu postupka Hladne reciklaže.

Hladna reciklaža - rešenje za puteve Srbije

Pretakanje Beosola u posipač

Značaj navedenih savremenih infrastrukturnih rešenja prepoznat je i od strane Svetske i Evropske banke, koje izdvajaju sredstva namenjena finansiranju pre svega projekata koji podrazumevaju korišćenje postojećih materijala i brigu o očuvanju prirodnih resursa, kao u slučaju postupka Hladne reciklaže.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;