Zabrana gradnje MHE u zaštićenim područjima

22.10.2019. | Tanjug

Trenutno su u pripremi izmene Zakona o zašititi prirode koje će predvideti zabranu izgradnje mini-hidrocentrala u zaštićenim dobrima, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Izmene tog zakona, navodi ministar, biće gotove u relativno kratkom roku, a potom će Ministarstvo energetike izraditi katastar mini-hidrocentrala.

- Katastar koji bude napravljen, a koji sada Ministarstvo energetike izrađuje, mora da bude odličan i potkovan svim mogućim stručnim aspektima takve odluke. Kada se pređe u primenu svega toga treba da vidimo da li zaista svaka lokacija treba da bude lokacija na kojoj će se graditi - rekao je ministar.

Objasnio je da trenutno postoji katastar mogućih mini-hidrocenrala u Srbiji koji je iz 1987. godine i naveo da su ljudi koji su radili taj katastar skrenuli pažnju da tada nisu uzeli u obzir sve aspekte, naročito zaštite životne sredine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Srbija je, kaže, od svih zemalja u regionu sa najmanje površinskih autohtonih voda. - Uprkos verovanju da Srbija ima previše vode, to nije tačno. Ako imamo svest o toj činjenici da nemamo dovoljno voda zaista mnogo treba da vodimo računa o tome kako koristimo vodu - rekao je ministar. Upozorio je da bilo koji zahvat građevinskog tipa u malim vodotokovima proizvodi ozbiljne poremećaje u biološkoj ravnoteži.

- Ako je osam-devet odsto zaštićenih dobara u Srbiji, logično pitanje bi bilo da li moramo baš u tih osam posto zaštićenih dobara da gradimo rizične objekte? Ja mislim, ne - kaže Trivan i podseća da još važeći zakon dozvoljava gradnju mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima. Pozvao je na korišćenje nekih drugih obnovljivih izvora energije budući da imamo još neke resurse koji mogu da se iskoriste.

- Mi želimo da imamo energiju iz obnovljivih izvora, ali nećemo da to bude na uštrb naše prirode - rekao je ministar. Naveo je da Srbija izgradivši sve predviđene minihidrocentrale ne može dobiti više od dva, tri odsto ukupno potrebne energije. - Nisam siguran da zbog samo dva, tri posto ukupne energije treba da ugrozimo čitavu svoju prirodu i najvažniji resurs koji se zove voda, apsolutno sam protiv toga - rekao je Trivan.

U zaštićenim područjima do sada je izgrađeno 18 minihidrocentrala, a ministar kaže da je u planu još čak oko 50.

- Ali to još stoji. Sve su derivacionog tipa, a ukupno ih u Srbiji ima nešto više od 100 - rekao je Trivan. Naveo je da su derivacione mini-hidrocentrale veoma štetne i da bi bilo bolje razmišljati u budućnosti o takozvanim pribranskim mini-hidrocentralama, koje su, dodaje, znatno korisnije za našu državu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...