PRIJAVA-468X60-BANNER

Zabrana gradnje MHE u zaštićenim područjima

22.10.2019. | Tanjug

Trenutno su u pripremi izmene Zakona o zašititi prirode koje će predvideti zabranu izgradnje mini-hidrocentrala u zaštićenim dobrima, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Izmene tog zakona, navodi ministar, biće gotove u relativno kratkom roku, a potom će Ministarstvo energetike izraditi katastar mini-hidrocentrala.

- Katastar koji bude napravljen, a koji sada Ministarstvo energetike izrađuje, mora da bude odličan i potkovan svim mogućim stručnim aspektima takve odluke. Kada se pređe u primenu svega toga treba da vidimo da li zaista svaka lokacija treba da bude lokacija na kojoj će se graditi - rekao je ministar.

Objasnio je da trenutno postoji katastar mogućih mini-hidrocenrala u Srbiji koji je iz 1987. godine i naveo da su ljudi koji su radili taj katastar skrenuli pažnju da tada nisu uzeli u obzir sve aspekte, naročito zaštite životne sredine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Srbija je, kaže, od svih zemalja u regionu sa najmanje površinskih autohtonih voda. - Uprkos verovanju da Srbija ima previše vode, to nije tačno. Ako imamo svest o toj činjenici da nemamo dovoljno voda zaista mnogo treba da vodimo računa o tome kako koristimo vodu - rekao je ministar. Upozorio je da bilo koji zahvat građevinskog tipa u malim vodotokovima proizvodi ozbiljne poremećaje u biološkoj ravnoteži.

- Ako je osam-devet odsto zaštićenih dobara u Srbiji, logično pitanje bi bilo da li moramo baš u tih osam posto zaštićenih dobara da gradimo rizične objekte? Ja mislim, ne - kaže Trivan i podseća da još važeći zakon dozvoljava gradnju mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima. Pozvao je na korišćenje nekih drugih obnovljivih izvora energije budući da imamo još neke resurse koji mogu da se iskoriste.

- Mi želimo da imamo energiju iz obnovljivih izvora, ali nećemo da to bude na uštrb naše prirode - rekao je ministar. Naveo je da Srbija izgradivši sve predviđene minihidrocentrale ne može dobiti više od dva, tri odsto ukupno potrebne energije. - Nisam siguran da zbog samo dva, tri posto ukupne energije treba da ugrozimo čitavu svoju prirodu i najvažniji resurs koji se zove voda, apsolutno sam protiv toga - rekao je Trivan.

U zaštićenim područjima do sada je izgrađeno 18 minihidrocentrala, a ministar kaže da je u planu još čak oko 50.

- Ali to još stoji. Sve su derivacionog tipa, a ukupno ih u Srbiji ima nešto više od 100 - rekao je Trivan. Naveo je da su derivacione mini-hidrocentrale veoma štetne i da bi bilo bolje razmišljati u budućnosti o takozvanim pribranskim mini-hidrocentralama, koje su, dodaje, znatno korisnije za našu državu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;