INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela rekonstrukcija užičkog Starog grada

14.10.2019. | Energetski portal

Na Dan grada počela je prva faza rekonstrukcije užičkog Starog grada. Ona podrazumeva obnovu Gornjeg grada, izgradnju kule i kazamata sa rekonstrukcijom citadele.

Ovom istorijskom trenutku za Užice i Užičku tvrđavu prisustvovao je i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, zatim arheolog dr Marko Popović i pomoćnik ministra za kulturu Dejan Masliković. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da je vrednost ove prve faze radova 32 miliona dinara od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 22, a Grad Užice 10 miliona.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Taj posao će biti završen do proleća naredne godine. Druga faza se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije. Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture sa 8 miliona dinara dok je Grad Užice obezbedio 3 miliona dinara. Trenutno se sprovodi postupak javne nabavke za ovu uslugu. Očekujemo do kraja oktobra uvođenje izvođača u posao i takođe završetak do proleća. Treća faza se odnosi na finalnu konzervaciju donjeg grada za šta smo dobili novac od Američke ambasade od oko 9 miliona dinara dok će Grad obezbediti oko 4 miliona. Ovim projektom uspevamo da konzerviramo ceo Stari grad osim Vodene kule. Ova investicija će se realizovati u potpunosti tokom naredne godine. Četvrta faza se odnosi na rekonstrukciju srednjeg i donjeg grada za šta tek treba da radimo projekat i taj posao će se raditi tokom naredne godine - rekao je gradonačelnik Petković.

Gradonačelnik je istakao i važnost projekta izgradnje pešačkog mosta koji će omogućiti nove turističke sadržaje na ovom potezu rekavši da je idejni projekat urađen i da je trenutno u fazi izrada projekta za građevinsku dozvolu.

- Nadamo se da ćemo tokom iduće godine obezbediti i sredstva i krenuti sa radovima na mostu dugom 113 metara koji će biti izuzetno važan jer će olakšati komunikaciju turista sa tvrđavom, ali i sa zelenom-biciklističkom stazom trasom stare pruge i sa svim drugim sadržajima koje imamo na ovom potezu - naglasio je Petković.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;