BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kilometri novih šina uz obilaznicu

01.10.2019. | Z. Radović | Novosti

Na obilaznici oko Beograda, bageri rade na širokom iskopu i trasiraju put koji će povezati Bubanj potok sa Ostružnicom. Tačno naspram njih, na železničkoj stanici Beli potok majstori užurbano rade na još jednom gradilištu - na rekonstrukciji pruge Jajinci - Mala Krsna, koja je deo železničkog Koridora 10.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović sa direktorima i saradnicima iz železničkih i putarskih preduzeća juče (30.09.2019) je posetila oba gradilišta i tom prilikom istakla da je povezivanje različitih vidova saobraćaja način na koji se Srbija danas razvija.

- Jednako su nam važni i drumski i železnički saobraćaj - poručila je ministarka. - Velika je sramota što se u Srbiju nije ulagalo, jer je naša zemlja najkraća ruta između istoka i zapada. Drumski smo bliži 150 kilometara u odnosu na koridore preko Bugarske i Rumunije, a železnicom za 350 kilometara u odnosu na Koridor 4. To je komparativna prednost Srbije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcijom pruge obuhvaćena je zamena šina, pragova i kontaktne mreže, kao i ugradnja optičkog kabla, dok je u železničkoj stanici Mala Krsna predviđena i zamena svih skretnica na kolosecima. Biće uređen i 31 putni prelaz, a u planu je i postavljanje video-nadzora na putnim prelazima duž deonice.

Direktor Infrastrukture Srbije Miroljub Jeftić rekao je da je vrednost radova na deonici Jajinci - Mala Krsna 39,2 miliona evra.

- Biće rekonstruisana pruga u dužini od 55 kilometara, a uz to i 13 kilometara staničnih koloseka - rekao je Jeftić. - Prema projektu je predviđena i izgradnja nove stanice u Maloj Krsni. Projekat podrazumeva i izgradnju šest stajališta, tri tunela i dva mosta.

Dok su radnici kranom podizali stare šine na kolosecima železničke stanice, ministarka je sa brda nadgledala i izgradnju obilaznice oko Beograda. Pomoćnik direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić rekao je da se na obilaznicu oko Beograda dugo čekalo, ali da se sada radovi izvode na svim sektorima od Ostružnice do Bubanj potoka. Ovaj posao će koštati 207 miliona evra, a rok za završetak je druga polovina 2022. godine. Deonica obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka je duga 20,5 kilometara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;