Gradilišta na više od deset lokacija u Kragujevcu

13.08.2019. | M. Đošović | Novosti

Kragujevačka građevinska operativa je u punom kapacitetu angažovana na izgradnji više novih i rekonstrukciji značajnih objekata u gradu, a već početkom narednog meseca će radovi vredni dve milijarde dinara biti započeti na još nekoliko lokacija. Dve trećine novca je obezbeđeno iz gradskog budžeta, dok je preostali iznos stigao iz fondova EU i iz Vlade Srbije.

Za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih saobraćajnica je izdvojeno 700 miliona dinara, što je najveće investiranje u ovu oblast još od 2003. Privodi se kraju i rekonstrukcija dva stara mosta na Lepenici, a u toku su završni radovi na dva otvorena sportska terena - u Velikom parku i Ilićevu, što je prva temeljna rekonstrukcija od izgradnje tih igrališta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Bliži se kraju i komunalno, te saobraćajno povezivanje stare i nove industrijske zone, a najznačajnije parkiralište u centru grada je konačno dobilo kišnu kanalizaciju, dok su obližnje pešačke staze uređene po najsavremenijim evropskim standardima.

Za izgradnju dve nove garaže u centru grada je već pripremljena dokumentacija, a Gradska uprava je raspisala konkurs za izbor izvođača radova i na garaži kod "Srca", sa oko 300 parking-mesta. Ta investicija je procenjena na oko tri miliona evra, a planirano je da radovi počnu krajem septembra - kada bi, za 120 miliona dinara, trebalo da započene i izgradnja trga Mala vaga. Pripremni radovi na uređenju jezera Bubanj su već počeli, pa će uređenje tog parka u samom centru Kragujevca koštati 1,35 miliona evra.

- Gotovo 95 odsto naših projekata je dobilo "zeleno svetlo" u Evropskoj uniji i Vladi Srbije - kaže gradonačelnik Radomir Nikolić. - Radi se punom parom, a poslovi koji će početi u septembru i biti završeni do kraja ove ili početka naredne godine će znatno unaprediti život u Kragujevacu.

Kragujevac će uskoro dobiti novu Palatu pravde i najveći državni data centar. Grad je obezbedio zemljište i infrastrukturu, a Srbija će u ova dva objekta uložiti oko 70 miliona evra. Vlada je pomogla i oko izgradnje velelepnog zdanja legata akademika Nikole Koke Jankovića, koji će uskoro - sa oko 1.600 eksponata - biti otvoren za posetioce.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...