IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nova zgrada za Muzej Beograda

06.06.2019. | Beobuild

Dugo očekivana rekonstrukcija zgrade Vojne akademije u Resavskoj ulici deo je projekta prenamene ovog zdanja u budući Muzej grada Beograda. Radovi koji su trebali da počnu još krajem prošle godine ponovo su odloženi, a šansa da otpočnu i ove godine sve su manje. Ipak, prethodnih dana usvojen je urbanistički projekat za rekonstrukciju i dogradnju objekta, a ugovor za izradu tehničke dokumentacije takođe je dodeljen početkom prošlog meseca.

Zdanje u Resavskoj ulici ima oko 17.000 kvadrata bruto prostora, izgrađeno je 1899. godine i predstavlja objekat pod prethodnom zaštitom. Zgrada je inače najveće i najreprezentativnije delo arhitekte Dimitrija Leka, izgrađena u neorenesansnom duhu sa klasičnim dekorativnim elementima na fasadi. Objekat zauzima gabarit u obliku ćiriličnog slova "Ш", gde je krilo ka Nemanjinoj ulici dograđeno u godinama posle Prvog svetskog rata. Radovi koji će ga pretvoriti u moderan muzejski prostor su obimni i vrlo temeljni, a pored rekonstrukcije postojećih podrazumevaju i dogradnju dodatnih 3.300 kvadrata.

Nova zgrada za Muzej Beograda (www.beobuild.rs)

Novoizgrađeni aneks nalaziće se u unutrašnjosti bloka i predstavljaće proširenje centralnog trakta duž Resavske ulice. Postojeći objekat i novoizgrađeni deo biće iste visine (Su+Pr+2), ali će nova ivica biti 5 metara dublje ka dvorištu. Rekonstruisan deo će sa novim krilom biti povezan nizom horizontalnih komunikacija na međuspratovima. Međuprostor između postojećeg i novog gabarita biće pokriven kontinualnom lanternom, koja će omogućiti prosvetljavanje protora prirodnom svetlošću, a planirano je i postavljanje dva panoramska lifta u veznom delu.

Da bi se realizovala ova atraktivna arhitektura potrebno je srušiti postojeću stepenišnu vertikalu u dvorištu i izgraditi novo otvoreno stepenište, koje će integrisati dva dela objekta i stvoriti prostran hol na glavnom ulazu iz Resavske ulice. Glavni ulaz takođe će biti arhitektonski istaknut - širenjem i formiranjem ostakljenog portala dobiće se vrlo reprezentativna ulazna zona. Rekonstrukcija postojećeg zdanja biće izvedena uz isticanje originalne materijalizacije, posebno livenih stubova balske dvorane, delova plafona, zidova itd. Unutrašnje dvorište isto postaje deo Muzeja, i to kao arheološki lapidarijum sa spoljnim amfiteatrom i uređenim platoom. Pored izložbi na otvorenom dvorište može da posluži za organizaciju događaja, skupova, predavanja i slično.

Nova zgrada za Muzej Beograda (www.beobuild.rs)

Autori idejnog rešenja za rekonstrukciju i dogradnju objekta u Resavskoj ulici 40b su arhitekte Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana Grujevska iz firme Borovia, a procenjena vrednost ovog projekta je 15 miliona evra (isto kao Kalemegdanska žičara).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;