INFONET-468X60-BANNER

Uskoro gradnja deonice Istočnog tranzita u Banja Luci

04.03.2019. | D. L. | Novosti

Radovi na trasi nove deonice Istočnog tranzita u Banja Luci, od Krfske do Ulice Gavrila Principa, trebalo bi da počnu uskoro, jer je izabran izvođač ovog posla.

Preduzeće Putevi RS, koje će zajedno sa Gradom sufinansirati izgradnju nove dionice, uspešno je okončalo ponovljeni postupak javne nabavke za izvođača radova, a ugovor, vredan 1,5 miliona konvertibilnih maraka, dodeljen je preduzeću Kozaraputevi. Prvi tender za gradnju ove deonice Istočnog tranzita, Putevi RS poništili su u oktobru prošle godine uz obrazloženje da su pristigle ponude bile veće od sredstava planiranih za ovaj projekat.

Grad je, sa svoje strane, ispunio svoje obaveze da reši preostale imovinsko-pravne odnose, izradi projektnu dokumentaciju, te obezbedi deo sredstava za izgradnju infrastrukture.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Za Banja Luku, gradnja ove deonice je od izuzetne važnosti, ne samo što će u budućnosti znatno rasteretiti saobraćaj, nego i što je reč o spoju Zapadnog i Istočnog tranzita preko novog mosta koji se gradi na lokaciji Zelenog mosta. Na taj način napraviće se obilaznica oko grada, odnosno deo saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada prema Čelincu i Kotor Varošu preusmeriće se preko navedene saobraćajnice, čime će se izbeći saobraćanje vozila kroz uže gradsko jezgro - rekli su u Odeljenju za saobraćaj i puteve.

Nova deonica gradiće se na potezu od raskrsnice sa Krfskom ulicom do stadiona FK „Naprijed“, u dužini od 285 metara. Prema projektu, predviđena je izgradnja i pešačkih i biciklističkih staza na ovom potezu. Po informacijama iz nadležnog odelenja, deo radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalamegdanske ulice, pošto će doći do proširenja jedne saobraćajne trake na starom delu tranzita i rehabilitacije postojećeg kolovoza u dužini od 185 metara. Nakon analize saobraćaja, doneće se odluka da li je potrebno na predmetnoj raskrsnici izgraditi kružni tok, te će Odelenje uporedo sa radovima na izgradnji Istočnog tranzita planirati i regulaciju saobraćaja putem kružne raskrsnice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;