PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

U Paraćinu završena četvrtina radova na modernizaciji vodovoda

25.02.2019. | Beta

Paraćinski Vodovod završio je četvrtinu radova predviđenih projektom modernizacije vodovodne mreže koje finansiraju Vlada Nemačke i Evropska unija. Direktor Vodovoda Nebojša Simić rekao je da se vrši zamena i postavljanje mernih uređaja za protok vode, kao i bušenje dva bunara.

- Postavljamo merače protoka na mestima gde je to potrebno da bi se uradila kontrola koliko je vode prošlo kroz pojedine delove mreže - kazao je Simić.

Nakon postavljanja merača protoka vode na glavnom rezervoaru na Karađorđevom brdu, iz pravca Izvora, postavljen je i merač protoka od rezervoara prema Ćupriji, koja se takođe snabdeva vodom sa izvorišta Sveta Petka u Izvoru.

Simić je rekao da će se zahvaljujući tim meračima, u svakom trenutku, znati da li dolazi do gubitaka na mreži.

- Započeti su radovi na bušenju jednog bunara u Dankovu, kao i još jednog bunara u Gorunju koji se radi iz programa sa KfW bankom. To su bunari koji će omogućiti dodatno snabdevanje potrošača, kapaciteta oko 15 litara u sekundi, što je ukupno dodatnih 30 litara u sekundi za naše potrošače - rekao je Simić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Osim toga, u toku su i finalni radovi na bušenju dva bunara koje Vodovod gradi iz sopstvenih sredstava, vrednosti više od 11 miliona dinara.

Cilj svih investicija je da se obezbede dodatne količine vode, ali i da se modernijim praćenjem sistema vodosnabdevanja izbegnu gubici na mreži.

- Uskoro bi trebalo da bude raspisan tender, koji je sada na odobrenju kod ministarstva, za najveći posao u okviru projekta, a to je zamena glavnog cevovoda u dužini od 9,4 kilometra - kazao je Simić.

Projekat „Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine" vredan je 3.450.000 evra.

Taj projekat, zahvaljujući kojem će se rešiti problemi gubitaka vode i čestih kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži, počeo je krajem avgusta prošle godine, a završiće se za četiri godine.

Kako je Nebojša Simić ranije rekao, projekat podrazumeva zamenu glavnog cevovoda u dužini od 9,4 kilometra, rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada u dužini od 5 kilometara, izgradnju dodatna četiri bunara, nabavku nove mehanizacije i digitalizaciju nadzora i upravljanja sistemom putem specijalnog softvera.

Time će se rešiti problem kvarova koji su se dešavali na glavnom cevovodu starom 50 godina, a Paraćin će imati za 20 odsto više vode nego do sada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;