IZOLACIJA-468X60-BANNER

U Paraćinu završena četvrtina radova na modernizaciji vodovoda

25.02.2019. | Beta

Paraćinski Vodovod završio je četvrtinu radova predviđenih projektom modernizacije vodovodne mreže koje finansiraju Vlada Nemačke i Evropska unija. Direktor Vodovoda Nebojša Simić rekao je da se vrši zamena i postavljanje mernih uređaja za protok vode, kao i bušenje dva bunara.

- Postavljamo merače protoka na mestima gde je to potrebno da bi se uradila kontrola koliko je vode prošlo kroz pojedine delove mreže - kazao je Simić.

Nakon postavljanja merača protoka vode na glavnom rezervoaru na Karađorđevom brdu, iz pravca Izvora, postavljen je i merač protoka od rezervoara prema Ćupriji, koja se takođe snabdeva vodom sa izvorišta Sveta Petka u Izvoru.

Simić je rekao da će se zahvaljujući tim meračima, u svakom trenutku, znati da li dolazi do gubitaka na mreži.

- Započeti su radovi na bušenju jednog bunara u Dankovu, kao i još jednog bunara u Gorunju koji se radi iz programa sa KfW bankom. To su bunari koji će omogućiti dodatno snabdevanje potrošača, kapaciteta oko 15 litara u sekundi, što je ukupno dodatnih 30 litara u sekundi za naše potrošače - rekao je Simić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Osim toga, u toku su i finalni radovi na bušenju dva bunara koje Vodovod gradi iz sopstvenih sredstava, vrednosti više od 11 miliona dinara.

Cilj svih investicija je da se obezbede dodatne količine vode, ali i da se modernijim praćenjem sistema vodosnabdevanja izbegnu gubici na mreži.

- Uskoro bi trebalo da bude raspisan tender, koji je sada na odobrenju kod ministarstva, za najveći posao u okviru projekta, a to je zamena glavnog cevovoda u dužini od 9,4 kilometra - kazao je Simić.

Projekat „Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine" vredan je 3.450.000 evra.

Taj projekat, zahvaljujući kojem će se rešiti problemi gubitaka vode i čestih kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži, počeo je krajem avgusta prošle godine, a završiće se za četiri godine.

Kako je Nebojša Simić ranije rekao, projekat podrazumeva zamenu glavnog cevovoda u dužini od 9,4 kilometra, rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada u dužini od 5 kilometara, izgradnju dodatna četiri bunara, nabavku nove mehanizacije i digitalizaciju nadzora i upravljanja sistemom putem specijalnog softvera.

Time će se rešiti problem kvarova koji su se dešavali na glavnom cevovodu starom 50 godina, a Paraćin će imati za 20 odsto više vode nego do sada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;