INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija pruge Jajinci - Mala Krsna

30.01.2019. | Beobuild

Ove godine biće nastavljena rekonstrukcija železničkog koridora 10 na južnim prilazima Beogradu, i to na deonici Jajinci–Mala Krsna. Ugovor o rekonstrukciji ove 59 kilometara dugačke deonice potpisan je u decembru prošle godine sa francusko-srpskim konzorcijumom Energoprojekt niskorgradnja/Colas Rail, a očekuje se da radovi počnu najkasnije do juna ove godine.

Ovaj projekat je samo nastavak radova na obnovi kraka Jajinci-Mala Krsna-Velika Plana, gde je u prvoj fazi tokom 2016. već završena rekonstrukcija prvih 29.5km između Male Krsne i Velike Plane. Južni prilazi Beogradu predstvaljaju jednu od prioritetnih tačaka na železničkom koridoru 10, koja zbog smanjene brzine vozova na ispod 50km/h vrlo negativno utiče na efikasnost i konkurentnost pruge Beograd-Niš.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcija pruge Jajinci-Mala Krsna podeljena je u dva lota: Lot 1 čini rekonstrukcija otvorene pruge na deonici Jajinci-Mala Krsna, dok Lot 2 obuhvata rekonstrukciju stanice Mala Krsna. Stanica Mala Krsna je značajno čvorište srpskih pruga i najveća stanica na ovoj deonici, ali će rekonstrukcijom pored nje biti obuhvaćeno još sedam stanica i šest stajališta. Pored toga, ova deonica od objekata sadrži još tri mosta i tri tunela, koji će takođe biti sanirani tokom ovih radova. Rekonstrukcija će obuhvatiti donji i gornji stroj pruge, elektro postrojenja i instalacije, kao i staničnu infrastrukturu. Ono što je važno napomenuti za ovaj projekat je da će radovi biti obavljani u režimu potpune obustave saobraćaja, pa će tokom trajanja rekonstrukcije vozovi biti preusmereni na prugu preko Mladenovca i Resnika.

Ukupna vrednost projekta rekonstrukcije pruge Jajinci-Mala Krsna iznose 39.3 miliona evra (bez PDV-a), a predviđen rok za njegov završetak je petnaest meseci od početka radova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;