INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ulaganje u energetsku efikasnost vraća se višestruko uštedom energije

29.01.2019. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodojević i ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić obišli su juče (28.01.2018) radove na energetskoj rekonstrukciji Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”. Događaju su prisustvovali v.d sekretara za energetiku Nina Jandrić i zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler.

Projekat energetske efikasnosti u okviru koga se sprovodi rekonstrukcija klinike je zajednički projekat Grada Beograda i Vlade Švajcarske.

– Mi smo kao grad učestvovali u realizaciji projekta tako što smo obezbedili sve potrebne dozvole i tako što su Beogradske elektrane vršile nadzor u ovom projektu.  Za nas je energetska efikasnost važna i sve više ćemo ulagati u ovu oblast, ne samo kroz ovakve projekte već i iz budžetskih sredstava. Ove godine smo budžetom grada obezbedili novac za pet zgrada javne namene koje ćemo učiniti energetski efikasnim. Takođe, zajedno sa Sekretarijatom za energetiku i JKP Beogradske elektrane, pripremamo jedan projekat u kojem bismo građanima ponudili da mogu na rate da sređuju fasade u svojim zgradama, jer bi se to naplaćivalo od ušteda u energiji – rekao je Vesić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je istakao da će grad nastaviti sa ovim aktivnostima jer svako ulaganje u energetsku efikasnost se veoma brzo vrati uštedom koja je time omogućena.

– Kako to izgleda, moći ćete da vidite na primeru Opštine Savski venac, koja od svojih stredstava na taj način uređuje objekat u kome se nalazi opština – istakao je Vesić, koji je zahvalio direktorki i osoblju bolnice i pozvao sve koji žele da pomognu, kao i druge javne institucije da se jave, dodajući da je energetska efikasnost važna i da mi nemamo taj luksuz da se rasipamo energijom kao do sada.

Kada je reč o ovom konkretnom projektu, proteklih godina, podsetio je Antić, urađeno je mnogo kao rezultat zajedničke saradnje Grada Beograda, Vlade Srbije i Vlade Švajcarske.

– Projekat je veoma uspešan, a u realizaciji su bila dva segmenta vrednosti više od tri i po miliona evra. Prvi se ticao energetske rekonstrukcije OŠ „Olga Petrov”, odnosno modernizacije u energetskom smislu oko 2.600 kvadrata, a drugi segment odnosio se na bolnicu. Svi objekti podignuti su sa najnižeg energetskog razreda na takozvani „B razred”, koji je standard i u najrazvijenijim državama Evrope – istakao je Antić, dajući primer da objekti u novogradnji po zakonu moraju da imaju „C razred”, što govori u prilog činjenici da je energetska efikasnost na rekonstruisanim objektima sada na veoma visokom nivou.  

Nivo ušteda u energiji sada je oko četrdeset procenata, precizirao je Antić, što je dodatni motiv za sve da se više sredstava ulaže u slične projekte. Vlada Srbije ovom segmentu poklanja veliku pažnju, najviše posredstvom Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, a za tu namenu u 2019. izdvojeno je rekordnih petsto miliona dinara, što će najvećim delom biti uloženo u nerazvijene opštine u Srbiji, naveo je Antić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;