Zavareno oko 1.300 metara koloseka

18.01.2019. | D. A. | Politika

Na budućoj tramvajskoj pruzi preko Mosta na Adi i severnih i južnih petlji, koja će biti ukupno duga 2.700 metara, do sada je zavareno oko 1.300 metara koloseka. Kako ukazuju u Direkciji za građevinsko zemljište, polaganje i zavarivanje šina, uz ispitivanje varova i postavljanje propratnih elemenata gornjeg stroja, počelo je posle izrade betonske podloge.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Stubovi kontaktne mreže i vod za kontaktno pojačanje postavljeni su na celoj trasi. Trenutno se postavljaju kontaktni provodnici i uređaji za automatsko zatezanje na stubovima kontaktne mreže. Veliki i zahtevni građevinski radovi, koji moraju da prethode polaganju šina, odvijaju se na mostu preko Topčiderske reke i nadvožnjaku iznad železničke pruge i Bulevara vojvode Mišića. Posle uklanjanja glavne konstrukcije mosta preko Topčiderske reke i uklanjanja delova obalnih stubova, krila i parapeta, započela je izrada nove mostovske konstrukcije. Montirani su i glavni čelični nosači – navode u Direkciji.

Izbetoniran je i nadvožnjak iznad Bulevara vojvode Mišića, kojim će se ostvariti veza prema Rakovici.

– Završena je i izgradnja dva ključna potporna zida kod Hipodroma. Na ispravljačkoj stanici na novobeogradskoj strani izvode se završni građevinski radovi, a na ispravljačkoj stanici na čukaričkoj strani uskoro počinje demontaža stare opreme i priprema za ugradnju nove – dodaju u Direkciji.

Polaganje tramvajske pruge preko Mosta na Adi za koje je zadužen konzorcijum predvođen Energoprojektom jeste posao vredan 1,98 milijardi dinara bruto i radovi treba da budu završeni u junu. Grad je obezbedio sredstva, a investiciju sprovodi Direkcija za građevinsko zemljište.

Otkako su radovi počeli pre nešto manje od godinu dana uklonjen je raniji zastor od tucanika koji je zamenjen novim.

Ugrađeni su i ankeri za armiranobetonske veze između betonskih i čeličnih delova konstrukcije na prilazima mostu. Radilo se na temeljima stubova kontaktne, ali i na potpornim zidovima na topčiderskoj strani. Paralelno su izvođeni, a i dalje se izvode, radovi na izgradnji nove ispravljačke stanice Novi Beograd 4.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...