INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Raste most preko Topčiderske reke

13.11.2018. | S.B.M. | Novosti

Radovina izmeštanju Topčiderke uveliko napreduju. Do sada je izmešteno 250 metara korita reke, a polako se vide i obrisi mostovske konstrukcije na raskrsnici sa Ulicom Pere Velimirovića u Rakovici.

Trenutno se radi na pripremi za izgradnju gornje ploče novog mosta, kako bi se što pre ušlo u završne radove na ovoj poziciji gradilišta i time omogućilo ponovno uspostavljanje saobraćaja kroz Ulicu Pere Velimirovića.

- Završeni su radovi na izmeštanju starog betonskog kolektora, koji je morao da bude pomeren na novu poziciju zbog izgradnje novog mosta. Takođe, izmešteno je i oko 200 metara vodovoda, kao i elektro-instalacije koje su se nalazile u zoni novog mosta. Za novu mostovsku konstrukciju završena je izrada svih 14 šipova i naglavnih greda, na kojima će se izgraditi armirano-betonska ploča novog mosta - kažu u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Topčiderska reka imaće izmenjen tok, a izbetonirano je i prvih 30 metara donje ploče za trasu Kaljavog potoka. Duž cele trase novog korita Topčiderke biće izmešteno još oko 200 metara vodovodnih cevi.

Da podsetimo, Grad je odlučio da za 20 metara izmesti korito Topčiderke kako bi se proširio Bulevar patrijarha Pavla. Ova saobraćajnica sastavni je deo Spoljne magistralne tangente, koja će povezati Most na Adi sa mostom preko Ade Huje. Rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, u dužini od oko 3,5 kilometara, realizovaće se kroz dva projekta.

Prvi je za deonicu od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića i za njega je u toku priprema javne nabavke za izvođenje radova, vrednosti oko 1,4 milijarde dinara. Za deonicu od Hipodroma do Košutnjaka u toku je još rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Na mestu prelaska Ulice Pere Velimirovića preko novog korita Topčiderske reke predviđena je izgradnja novog mosta. Na taj način će se rekonstruisati deo Ulice Pere Velimirovića koja se priključuje na Bulevar patrijarha Pavla. Most će biti širok 26 i dugačak 19 metara, sa po tri saobraćajne trake, razdelnim ostrvom i obostranim trotoarima, a ispod njega će teći Topčiderska reka novim koritom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;