INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plaćali zakup, a odvozili i eksploatisali kamen

02.11.2018. | D. Alihodžić | Novosti

Vlasnik parcele uz Koridor 10 tvrdi da je Aktor sa nje uzimao nekvalitetan materijal za puteve. U Koridorima odgovaraju da je građa korišćena samo za nasipe, za šta su ispunjeni propisi.

Vidoje Miladinović već tri godine svoju parcelu u belopalanačkom selu Draguša daje u zakup grčkoj kompaniji Aktor, koja radi na istočnom kraku Koridora 10. Dozvolio im je da koriste njegov posed, ali oni, tvrdi preko svog ovlašćenog zastupnika Ivice Mitića, eksploatišu i kamenolom, koji se na njoj nalazi. Neovlašćeno uzimaju neatestiran kamen i, sumnja on, ugrađuju ga i u put. U Koridorima Srbije odgovaraju da se pozajmišta „Miladinović" koristi isključivo za nasipe.

Vidoje Miladinović je sa Aktorom u dva navrata potpisao ugovore o zakupu zemljišta vredne po 50.000 evra. Međutim, kamenolom nema dozvolu, nisu ispitane njegove karakteristike, niti je državi plaćena rudna renta. O tome je njegov zastupnik obavestio i nadležne.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Za tri godine odatle je iskopano, a zatim ugrađeno, verovatno u puteve, oko milion kubika kamena. U pitanju je kamen liskun koji se pod teretom i u dodiru sa vodom pretvara u blato - tvrdi zastupnik Ivica Mitić. - Izvođač radova je kamen dobio skoro besplatno, morao je da ga preveze. Milion kubika lomljenog kamena koštao bi ih od 10 do 12 miliona evra. U ugovorima o zakupu zemlje u katastarskoj opštini Veta, sa Vidojem Miladinovićem nigde se ne pominje eksploatacija. To nije ni moguće, jer nemaju dozvolu da kopaju kamen. Za to su potrebne saglasnosti i dozvole, a pre svega, treba platiti rudnu rentu. Odgovorno tvrdim da su nadležni iz Koridora Srbije upoznati sa ovom situacijom, a zašto su je tolerisali, nije mi poznato - dodao je.

U Koridorima Srbije odgovaraju da je Aktor koristio materijal sa pozajmišta koji je u laboratorijskom sistemu praćenja kontrole imenovan kao materijal s pozajmišta „Miladinović" i tako je zaveden u zvaničnim laboratorijskim izveštajima tekuće laboratorije.

- S obzirom na činjenicu da je upotrebljavan isključivo za potrebu izrade nasipa, a ne za gornje noseće slojeve, taj materijal i ne treba da bude kamenog porekla. Treba da ispunjava uslove iz tehničkih specifikacija, poglavlje 3.4 gde je jasno definisano da je materijal ispunio sve uslove iz zahteva i kao takav je podoban za upotrebu za izradu nasipa - odgovaraju Koridori. - Izvođač radova je upozoren šta sve od dokumentacije treba da dostavi nadzoru i investitoru po pitanju svih detalja koje projekat pozajmišta mora da podrazumeva. Sama lokacija se ne može nazivati kamenolomom, jer to i nije, već pozajmištem.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


MLADOST-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;