INFONET-468X60-BANNER

Manjak građevinaca odložio obnovu kuće Mileve Marić

25.10.2018. | 021

Rekonstrukcija kuće na broju 20 u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, u kojoj su početkom 20. veka povremeno živeli Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn neće započeti ove jeseni jer se nijedno preduzeće nije javilo na konkurs.

Kako je ranije najavljeno, kuća Mileve Marić trebalo je da bude obnovljena do kraja ove godine. Međutim, kako se nijedno preduzeće nije javilo na tender koji je raspisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, obnova će morati da sačeka. Kako za 021 kaže direktor Zavoda Siniša Jokić, odliv radne snage i rast cena podizvođača uslovili su ovakvu situaciju koja će verovatno zahtevati povećanje cene radova.

- Mi smo raspisali javnu nabavku i niko se nije javio. Problem je u odlivu radne snage u građevinskoj industriji. Ljudi neće da se jave, jer ne mogu da ispune obaveze zbog toga što su podizvođači drastično podigli cenu. Mi bismo morali da podignemo cenu da bismo privukli preduzeća, ali to smemo tek kad prođe šest meseci. Jedino što sad možemo je da ponovimo javnu nabavku, ali sa istom cenom, pa ako se neko javi radićemo - objašnjava Jokić za 021.

Inače, Republika finansira uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada, a deo tog novca predviđen je za rekonstrukciju kuće Mileve Marić u okviru priprema Novog Sada za 2021. godinu, kada će poneti titulu Evropske prestonice kulture.

Ranije je bilo najavljeno da bi obnova trebalo da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla na fasadu kuće u Kisačkoj ulici, na kojoj piše da su u njoj deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;