Put koji otvara nove perspektive za zapadnu Srbiju

20.09.2018. | RTS

Sa kineskom korporacijom China Communications Construction Company Ltd krajem prošle godine potpisan je komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta Preljina–Požega, vredan 450 miliona evra. Narednog marta ta kompanija počeće radove na toj deonici, a već radi deonicu Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i zainteresovana je za izgradnju puta Požega–Boljare.

Prvi sektor novog gradilišta, dug osam kilometara, biće od Preljine do Prijevora, duž Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave. Drugi od 15,5 kilometara, od Prijevora do Lučana, a treća poddeonica biće od Lučana do Požege, duga sedam kilometara.Auto-put se neće probijati kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, već će prolaziti južno od nje, kroz prevoj između Ovčara i Jelice.

Početak te nove deonice biće u Preljini. Završetak je u ataru sela Prilipac, u požeškoj opštini. I to će biti 30,9 kilometara novog auto-puta, čiju će, gotovo trećinu, činiti mostovi i tuneli.

Nova saobraćajnica otvora drugačiju perspektivu Čačku, već završenom deonicom Ljig–Preljina, stižu novi investitori, a izgradnja puta Preljina–Požega rasteretiće magistralu kojom dnevno prođe oko 14.000 vozila.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ali i izgradnja Moravskog koridora, čiji se početak radova očekuje krajem sledeće godine, i spajanje Koridora 10 i Koridora 11 svakako će grad Čačak učiniti na neki način centralnim čvorištem Republike Srbije, a samim tim, nadamo se i puno radimo na tome, i privrednim centrom ove centralne Srbije - ističe pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović.

U Lučanima računaju na brži i lakši transport robe i nova radna mesta.

- Na pet stotina metara od petlje za uključenje za opštinu Lučani, kad imate industrijsku zonu, eto mogućnosti investicija novih, naravno, to sve znači nova radna mesta, što je prvo i najvažnije, a onda to znači i solidan napredak u budžetu što se novca tiče - kaže predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić.

Ovaj auto-put je izuzetno važan i za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11, koji će spojiti i dva bitna putna pravca – jedan prema Crnoj Gori i drugi, koji se planira, ka Bosni i Hercegovini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...