PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Put koji otvara nove perspektive za zapadnu Srbiju

20.09.2018. | RTS

Sa kineskom korporacijom China Communications Construction Company Ltd krajem prošle godine potpisan je komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta Preljina–Požega, vredan 450 miliona evra. Narednog marta ta kompanija počeće radove na toj deonici, a već radi deonicu Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i zainteresovana je za izgradnju puta Požega–Boljare.

Prvi sektor novog gradilišta, dug osam kilometara, biće od Preljine do Prijevora, duž Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave. Drugi od 15,5 kilometara, od Prijevora do Lučana, a treća poddeonica biće od Lučana do Požege, duga sedam kilometara.Auto-put se neće probijati kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, već će prolaziti južno od nje, kroz prevoj između Ovčara i Jelice.

Početak te nove deonice biće u Preljini. Završetak je u ataru sela Prilipac, u požeškoj opštini. I to će biti 30,9 kilometara novog auto-puta, čiju će, gotovo trećinu, činiti mostovi i tuneli.

Nova saobraćajnica otvora drugačiju perspektivu Čačku, već završenom deonicom Ljig–Preljina, stižu novi investitori, a izgradnja puta Preljina–Požega rasteretiće magistralu kojom dnevno prođe oko 14.000 vozila.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ali i izgradnja Moravskog koridora, čiji se početak radova očekuje krajem sledeće godine, i spajanje Koridora 10 i Koridora 11 svakako će grad Čačak učiniti na neki način centralnim čvorištem Republike Srbije, a samim tim, nadamo se i puno radimo na tome, i privrednim centrom ove centralne Srbije - ističe pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović.

U Lučanima računaju na brži i lakši transport robe i nova radna mesta.

- Na pet stotina metara od petlje za uključenje za opštinu Lučani, kad imate industrijsku zonu, eto mogućnosti investicija novih, naravno, to sve znači nova radna mesta, što je prvo i najvažnije, a onda to znači i solidan napredak u budžetu što se novca tiče - kaže predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić.

Ovaj auto-put je izuzetno važan i za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11, koji će spojiti i dva bitna putna pravca – jedan prema Crnoj Gori i drugi, koji se planira, ka Bosni i Hercegovini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;