BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Do decembra kreće obnova Velikih stepenica na Beogradskoj tvrđavi

07.09.2018. | eKapija

Posetioci jednog od glavnih obeležja prestoničke tvrđave - Velikog stepeništa, umesto da uživaju u njihovoj lepoti već duži vremenski period se spotiču rizikujući da se povrede. Da je čuveno stepenište u lošem stanju ne spore ni nadležni u JP Beogradska tvrđava, ističući da su gazišta jako ispucala i da su mnogi stepenici fizički oštećeni, a na pojedinim mestima nedostaju komadi kamena. Sve ovo trebalo bi da se da se promeni vrlo brzo jer bi do kraja godine trebalo da počne sanacija stepeništa.

JP Beogradska tvrđava programom poslovanja za 2018. godinu kao prioritetni projekat za realizaciju, s ciljem zaštite kulturno-istorijskog spomenika od izuzetne važnosti za Republiku Srbiju, planiralo je izvođenje radova na Velikim stepenicama. Zavod za zaštitu spomenika kulture izradio je „Projekat konzervacije i restauracije dela Savskog šetališta od Velikih stepenica ka ravelinu Kralj kapije".

Kalemegdan (www.pixabay.com)

Projekat obuhvata demontiranje ograde stepenika od kamena kao i obloge podesta, uklanjanje cementnih košuljica do betonske konstrukcije, demontiranje ograde stepeništa od kamena, zamenu oštećenih blokova kamena, obradu i postavljanje monolitnih kamenih gazišta, čišćenje skulpture lava i nanošenje antigrafitne zaštite - objašnjavaju u Beogradskoj tvrđavi, dodajući da očekuju da će sve procedure biti završene u planiranom roku i da će prva faza radova početi upravo do kraja godine.

Za 2018. planirano je otpočinjanje sanacije samog stepeništa, čime će biti osigurana bezbednost posetilaca, a kulturno dobro zaštićeno.

Sređivanje prostora oko Velikog stepeništa planirano je za drugu fazu navedenog projekta.

- Reč je o radovima na produžetku Savskog šetališta ka ravelinu Kralj kapije. To podrazumeva sanaciju zida vidikovca, statičku sanaciju, čišćenje kamenih ograda, restauraciju platoa prema mapi oštećenja kamenih blokova, obradu i postavljanje svih demontiranih delova - kažu u JP Beogradska tvrđava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;