INFONET-468X60-BANNER

Promenada spaja priobalje i centar Beograda

07.05.2018. | Milenko T. Kovačević | Novosti

Ovog meseca gradska uprava Beograda raspisuje tender za uređenje dela Karađorđeve ulice i Trga republike, a vrednost ova dva projekta je 15 miliona evra. Ujedno, biće uklonjene i šine s pruge, i taj prostor će biti pretvoren u šetalište. Traže se izvođači radova na rekonstrukciji Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Pariske ulice, kao i Savskog keja u istoj dužini.

- Železnička pruga koja se sada nalazi između keja i ulice biće uklonjena do kraja godine, a samo priobalje će biti uređeno na sličan način kao Sava promenada ispred „Beograda na vodi” - najavljuje gradski menadžer Goran Vesić. - Beograđani će dobiti još jedno moderno šetalište. Pored toga, uređuju se plato i spiralne stepenice koje su veza s pasarelom koja spaja kej i Beogradsku tvrđavu preko Bulevara vojvode Bojovića. Ti projekti definitivno će promeniti čitav kraj.

Ipak, veliki izazov pred gradskim vlastima je i rekonstrukcija centralnog gradskog trga.

- Uređujemo skoro hektar i po površine na Trgu republike. Ubuduće, taj prostor će biti namenjen pešacima. Sklanjaju se one velike betonske žardinjere i kiosci. Biće postavljene granitne kocke, posađena nova stabla, uređene zelene površine, a postaviće se nove klupe i javna rasveta - priča Vesić.

Prema njegovim rečima, u zoni Trga republike projektovane su četiri saobraćajne trake. Zbog toga će biti rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice.

- Ulica će biti u nivou Trga, i to će biti zona usporenog saobraćaja. Kada Vlada Srbije bude raspisala međunarodni konkurs za izgradnju zgrade Opere i Baleta na mestu sadašnjeg „Staklenca”, i kada ova zgrada bude izgrađena, to će biti moderan centralni trg, poput onih kakvi postoje u svim evropskim gradovima - zaključio je gradski menadžer.

Tokom uređenja Trga republike biće zamenjeno oko 250 metara vodovodnih cevi i biće rekonstruisana kanalizacija u dužini od oko 150 metara. Planiranom intervencijom predviđeno je postavljanje nove javne rasvete, kojom će se obezbediti osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana platoa, scenska rasveta za održavanje manifestacija, zatim, dekorativna rasveta okolnih objekata, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska u zoni Trga republike.

Rekonstrukcija Savskog keja od Brankovog mosta do kraja Beton hale obuhvata uređenje partera u okviru javnih parcela priobalja. Na veoma prometnom delu priobalja biće uređene zelene parkovske površine. Planirani su dodatni sadržaji za pešake, korzo i dečje igralište. Kroz sredinu ovog uređenog dela Savskog keja prolaziće i dvosmerna biciklistička staza.

Goran Vesić navodi i da se privode kraju radovi na novom bulevaru u okviru kompleksa „Beograd na vodi”. Taj bulevar će spojiti Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića. Bulevar se proteže od tramvajskog mosta do Beogradskog sajma, širine je 40 metara i duži je od dva kilometra. Ima po tri saobraćajne trake u svakom smeru i razdelno ostrvo sa drvoredom širine pet metara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;