IZOLACIJA-468X60-BANNER

Potpisan memorandum sa Kinezima za autoput Požega - Boljare

30.03.2018. | S. B. | Novosti

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa kineskom "Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani" (CCCC) Srbija je juče (29.3.2018.) počela da traži rešenje za poslednju neugovorenu deonicu Koridora 11. Na putu do južnog Jadrana, kroz Srbiju, jedino se još za 107 kilometara od Požege do Boljara ne zna kako će se, od čega i kada tačno graditi.

U Srbiji je jedino deonica Ljig - Preljina, dužine 40 kilometara, kompletno završena i puštena u saobraćaj. Za deo 12 kilometara duge deonice od Uba do Lajkovca, koji su nekvalitetno urađeni, čeka se popravka. Kineskoj kompaniji "Šandong" poveren su dve deonice - od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ali obe kasne. Očekivalo se da će radove završti do novembra prošle godine, ali je očigledno da će, u najboljem slučaju, sačekati leto. Nadležni obećavaju da ćemo se do kraja ove godine od Obrenovca do Preljine voziti 102 kilometra dugim auto-putem.

- Auto-put od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom je za izgradnju najteži deo Koridora 11 u Srbiji - istakla je juče Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Dogovorili smo se da sa CRBC (ćerka firma CCCC) radimo projektno- tehničku dokumentaciju, zajedno sa našim projektantima. Vrednost projektno-tehničke dokumentacije je oko 50 milona evra, a cela investicija gradnje auto-puta Požega - Boljare se procenjuje na više od 1,5 milijardi evra. CRBC će ponudi različite načine finansiranja, tako da neće biti razmatrano samo zaduživanje putem kredita.

Sa ovom kineskom kompanijom je lane potpisan komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Preljine do Požege. Projektovanje i gradnja 10,9 kilometara vredni su 450 miliona evra.

- Za deonicu Preljina - Požega za nekoliko meseci će biti potpisan ugovor o kreditu od 523 milona dolara - rekla je Zorana Mihajlović. - Očekujem početak radova u martu 2019. a trajaće dve godine.

OD SURČINA 2019.

Projekti u infrastrukturi, na kojima se trenutno radi, vrede 16 milijardi evra. Veliki deo njih se izvodi u saradnji sa Kinom. Kineska kompanija CCCC radi i deonicu auto-puta od Surčina do Obrenovca. Duga je 17,6 kilometara. Vrednost radova je 208 miliona evra, a kraj se očekuje sredinom ili krajem 2019. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;