IZOLACIJA-468X60-BANNER

Na Bežanijskoj kosi bi mogao da bude izgrađen novi stambeno-poslovni kompleks

20.03.2018. | eKapija

Na površini od 2,6 hektara u blizini tržnog centra Emmezeta, na Bežanijskoj kosi, mogao bi da bude izgrađen novi stambeno-poslovni kompleks. Naime, prema Nacrtu izmena i dopuna plana detaljne regulacije Bloka 51, koji je upravo na javnom uvidu, planirana je gradnja 60.000 kvadrata, odnosno 600 stanova namenjenih za oko 1.800 stanovnika, u blizini Ulice partizanske avijacije.

Nacrt je utvrdila Komisija za planove skupštine grada Beograda, a izradi izmena i dopuna PDR-a Bloka 51 pristupilo se na inicijativu preduzeća Lux Invest Internacional.

Kako se navodi u ovom dokumentu, ciljevi izrade plana su stvaranje uslova za aktiviranje lokacije u skladu sa potencijalima, definisanje kapaciteta izgradnje u skladu sa planskim osnovom, opremanje zemljišta saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom i definisanje pravila uređenja i građenja predmetnog prostora.

Očekivani efekti planiranja su aktivacija bloka i njegova prenamena u stanovanje sa komercijalno poslovnim sadržajima u prizemljima objekata, povećanje broja stanovnika, povećanje broja radnih mesta i povećanje nivoa atraktivnosti šireg područja.

Granica Plana obuhvata deo teritorije Novog Beograda između ulica Novi autoput, Nova 5, Nova 6 i Nova 7.

Trenutno se na ovom prostoru, koji se vodi kao površina za komercijalne sadržaje, nalaze stovarište drvene građe, poslovni objekat Centar, fabrika betona i objekat Vojnograđevinske ustanove Beograd. Ovi objekti imaju 2.850 kvadratnih metara.

Na ovom prostoru trebalo bi u najvećoj meri da nikne zona mešovitih gradskih centara u zoni srednje spratnosti (označene kao M5).

Ovim dokumentom planirano je uklanjanje svih postojećih objekata i formiranje dve građevinske parcele. Na tim parcelama biće dozvoljena izgradnja više objekata maksimalne visine 19 metara.

Ukupna bruto razvijena građevinska površina (BRGP), odnosno zbir površina svih nadzemnih etaža svih planiranih građevina trebalo bi da bude 60.000m². Od tog broja 48 hiljada kvadrata planirano je za stanovanje, a 12 hiljada za komercijalne sadržaje.

Novi blok imaće 600 stanova u kojima bi trebalo da živi oko 1.800 stanovnika, dok bi broj zaposlenih na ovom prostoru trebalo da bude oko 450.

Kako se navodi u ovom planskom dokumentu, u okviru granica plana nema predškolskih ustanova, pa je potrebno obezbediti smeštaj za oko 135 dece predškolskog uzrasta.

Smeštaj je planiran u dva depandansa po 70 korisnika, u prizemljima planiranih stambenih objekata.

Očekuje se da će u novom bloku biti oko 180 dece školskog uzrasta i ona će koristiti postojeće kapacitete.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;