Pešački prelazi loše obeleženi

26.12.2017. | S.B.Milošević | Novosti

Loše održavana horizontalna signalizacija, problem je većine beogradskih opština. Izbledelih „zebri" ima i na centralnim gradskim ulicama, a nisu retki slučajevi da je zub vremena obrisao i obaveštenja o blizini škole. Zabrinjava i to što su neke obnovljene deonice, po postavljanju novog kolovoza, ostale bez horizontalne signalizacije iako je praksa da izvođač radova obavi taj deo posla.

- Na svim putevima koji su ove godine rađeni kod nas, izvođač je obeležio saobraćajnu signalizaciju - ističe predsednik Opštine Sopot Živorad Žika Milosavljević. - Ostale lokacije održava JKP Beograd put, prema svojoj dinamici. Sve ulice u Sopotu su propisno obeležene. Ipak, odskora je taj posao preuzela privatna firma.

I iz Opštine Obrenovac navode da gde god je ove godine menjan asfaltni zastor, urađena je i horizontalna signalizacija.

- To nije samo urađeno u Ulici Čede Todorovića, koja je završena pre nekoliko dana, ali ta saobraćajnica nije frekventna - kaže Mirko Vranešević, predsednik obrenovačkog komiteta za bezbednost u saobraćaju.

- Osim ekipa Beograd puta koje kontrolišu stanje horizontalnih i vertikalnih obeležja, neretko i naše komisije šalju dopis ovom preduzeću ako je potrebno nešto da urade. Signalizaciju na putevima u našoj opštini održava naše javno preduzeće za izgradnju, i to prvenstveno atarske puteve. Ostalo obeležavaju Beograd put i Putevi Srbije.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Putevima u gradu upravlja JP Putevi Beograda, dok je JKP Beograd put izvođač radova. Upravo su putari ovog preduzeća zaduženi za održavanje i obeležavanje horizontalne i vertikalne signalizacije.

- Tokom cele godine vrši se sukcesivno obeležavanje i obnavljanje horizontalne signalizacije, a dinamika izvođenja radova uslovljena je vremenskim prilikama i kapacitetima u ljudstvu - ističu iz JP Putevi Beograda. - Kada je reč o redovnom održavanju, na teritoriji Beograda postoji određeni broj lokacija na kojima signalizacija nije obnavljana tokom 2017. godine.

Grad je sprovođenjem postupka javne nabavke angažovalo i preduzeće Tim marker. Ovo preduzeće je od 9. novembra, zajedno sa Beograd putem, zaduženo da sukcesivno i u skladu sa vremenskim uslovima obeležava kolovoze. Tim marker sada održava puteve na teritoriji sedam gradskih opština, u Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu, Grockoj, Barajevu, Sopotu i Surčinu.

Iz JP Putevi Beograda navode i da je izvođač radova, zadužen za rekonstrukciju i obnovu saobraćajnica, dužan da sve vrati u prvobitno stanje. To podrazumeva da nakon završetka građevinskih radova ukloni privremenu saobraćajnu signalizaciju i da sve saobraćajne oznake i opremu koja je tokom izvođenja građevinskih radova uklonjena, vrati u prvobitno stanje.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...