INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća arhitekture u Španskoj kući

21.12.2017. | Tanjug

Španska kuća, jedini objekat u centru Beograda bez krova i prozora mogla bi 2019. da postane kuća arhitekture, najavio je gradonačelnik Siniša Mali.

Mali je objasnio da to znači da će gotovo uništeno zdanje u Ulici braće Krsmanović 2 biti centar u kome će namerni i slučajni posetioci moći da se obrazuju o arhitekturi, pogledaju izložbu najboljih rešenja sa nekog od konkursa, saznaju zašto ne može svako ko gradi da se nazove arhitektom.

Zato će grad sa Društvom arhitekata Beograda, početkom sledeće godine, raspisati konkurs za izbor rešenja koje će biti osnov za obnovu objekta, najavio je Milutin Folić, gradski urbanista.

- Namera nam je da se u budućem razvojnom centru za arhitekturu širi znanje o arhitekturi uopšte i arhitekturi Beograda, da podstaknemo razmenu i saradnju među članovima arhitektonskog, dizajnerskog, razvojnog, naučnog, društvenog i sektora lokalne uprave i inspirišemo nove ideje o ulozi arhitekture u zajednici. Kada pogledamo kakvi se objekti grade, čini se kao da arhitekta može svako da bude i da nam ta profesija uopšte nije potrebna - ističe Folić i dodaje da će budžetom za 2019. godinu grad obezbediti sredstva za izgradnju.

Španska kuća, koja u tom delu Savamale postoji već 137 godina, planskim dokumentom za „Beograd na vodi” predviđena je za objekat kulture dok će Braće Krsmanović, kada pruga bude izmeštena, postati ulica za pešake.

Iako izgleda da će kuća da se sruši svakog trena, njena spoljašnja autentičnost mora da bude obnovljena zato što se objekat nalazi u okviru prostorne celine Stari Beograd, piše Politika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;