Gradnja auto-puta Niš-Drač počinje sledeće godine

20.12.2017. | RTS

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će Srbija u 2018. početi da gradi prvu deonicu auto-puta mira, od Niša do Pločnika u duži od 36 kilometara. Kako je navela, vrednost posla je oko 212 miliona evra. Mihajlovićeva je novinarima rekla da je to preliminarna vrednost projekta na prvoj deonici auto-puta mira Niš-Priština-Drač, koja će se finansirati sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

- Ne postoji put koji nije važan za Srbiju. Ovaj put znači povezivanje sa regionom. Srbija nema more i zato su joj potrebne luke - navela je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da će izlazak na albansku luku značiti siguran rast za srpsku privredu.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Počinjemo tri važna projekta sledeće godine, auto-put mira, za koji su obezbeđena i sredstva u budžetu za narednu godinu, modernizacija i elektrifikacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš - Dimitrovgrad, čija je vrednost 250 miliona evra.

Važan projekat u 2018. je i potpisivanje komercijalnog ugovora za prugu od Novog Sada do Subotice, u okviru izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, napomenula je ministarka.

Mihajlović je rekla da je važno i donošenje Zakona o katastru i reorganizacija katastra, kako bi se na Doing business listi Svetske banke Srbija u toj oblasti pomerila sa 62. mesta u prvih 20 zemalja u narednih godinu dana.

- To su četiri strateška pravca kuda ide Ministarstvo građevinarstva u 2018 - navela je Mihajlovićeva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...