Tri ponude za izgradnju severnog kraka Koridora 10 - u igri srpska, slovenačka i hrvatska preduzeća

17.02.2010. | Večernje novosti

Na tenderu za izgradnju 110 kilometara severnog kraka Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša i od Subotice do Kelebije, najnižu cenu ponudio je domaći konzorcijum “Nibens grupe” na čelu sa “Preduzećem za puteve Beograd”. Njihova ponuda iznosi 9,97 milijardi dinara - manje od milion evra po kilometru puta.

Na tender su stigle još dve ponude. Hrvatsko preduzeće “Hidroelektra niskogradnja” u konzorcijumu sa “Vojputem” iz Subotice za ovaj posao traži 11,55 milijardi dinara, a preduzeće “Primorje” iz Slovenije - 13,47 milijardi dinara.

Predstavnici hrvatskog i slovenačkog preduzeća najavili su da će podneti žalbu konkursnoj komisiji. Povod je što, kako kažu, ponuda “PZP Beograda” tek
treba da bude usklađena sa rastom cena na malo, a uslovi tendera propisuju da ponuđač mora da da fiksnu cenu. Komisija je dužna da u roku od dve nedelje odabere najpovoljnijeg ponuđača.

Predsednik tenderske komisije Dejan Kovačević je, na otvaranju ponuda u Vladi Srbije, rekao da je tendersku dokumentaciju preuzelo 25 preduzeća, od kojih su dobijene tri ponude za taj posao.

Vlada Srbije je javni poziv za izgradnju 110 kilometara poluautoputa objavila krajem prošle godine. Tender je raspisan za učešće u izgradnji druge trake autoputa od Novog Sada do Horgoša, i to na deonici između Horgoša i 28. kilometra od granice i između 38. kilometra i 98. kilometra, kao i deonici između Kelebije i Subotice.

NAJPOVOLJNIJI PRORAČUN

Direktor inženjeringa “Nibens grupe” Aleksandar Stanović rekao je novinarima da je ponuda data u skladu sa uslovima tendera.

- Ne mora cena da bude fiksna, u tenderu postoje tri kvalifikacije za ponderisanje, odnosno proračun najpovoljnijeg, a to su cena, rok i uslovi finansiranja. Nismo uračunali inflaciju, zato što ne znamo kolika će biti - rekao je Stanković. - Ukoliko domaći konzorcijum bude izabran, autoput do Horgoša biće završen do kraja godine. Na tom poslu će biti direktno zaposleno desetak preduzeća iz zone u kojoj se gradi autoput i, sa pratećim uslugama, biće ukupno uključeno 100.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, članovi i partneri “Nibens grupacije” su “PZP Beograd”, “Putevi Užice”, “Planum”, “Borovica transport” iz Rume, “Bačkaput” iz Novog Sada, “Zrenjaninput”, “Vojvodinaput” iz Pančeva, “Sremput” iz Rume, “Inter-kop” iz Šapca i “Partizanski put”.

 

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...