INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I komšije mogu da ruše divlju gradnju

23.10.2017. | Z.Radović | Novosti

Ako Opština tvrdi da nema finansijskih sredstava za rušenje divlje gradnje, uklanjanje nelegalnog objekta mogu platiti i komšije! Pod uslovom da oni imaju para. U Ministarstvu građevinarstva kažu da je neophodno da postoji rešenje inspekcije da je objekat podignut bez dozvole.

Iako po Zakonu o planiranju i izgradnji rušenje treba da plati i sprovede vlasnik, to često nije slučaj. Grube radove, zato, preuzimaju lokalne samouprave, a novac naknadno potražuju od nelegalnog graditelja. Neretko je, međutim, nedostatak novca opštinama izgovor da dozvole da se objekti kojima su bili udareni samo temelji stave i pod krov i usele.

Slična situacija je i u Ulici Milovana Marinkovića, u beogradskoj opštini Voždovac, gde su inspektori doneli rešenje o rušenju, ali u opštinskom budžetu nisu planirana sredstva. Oko 130 komšija, koji su potpisali peticiju, spremno je čak i da finansijski učestvuje u uklanjanju objekta.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Problem je što se u ovom slučaju ne zna ko je investitor, jer se on vodi kao N. N. lice. I ako bismo platili rušenje, mi ne bismo imali od koga da tražimo da nam vrati novac - objašnjava Miloje Zečević, prvi komšija. - Ovde je zakon u više navrata prekršen i za to su zaprećene kazne od pet do osam godina zatvora, ali pošto je investitor nepoznat, ispada da ne može biti ni kažnjen.

U resornom ministarstvu napominju da član 171 Zakona o planiranju i izgradnji propisuje da rešenje o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, obavlja republički, pokrajinski, odnosno organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove građevinske inspekcije. On pravi program uklanjanja objekata i odgovara za njegovo izvršenje, a troškovi padaju na teret vlasnika.

- Ukoliko nadležni organ nema potrebna sredstva za izvršenje inspekcijskog rešenja, zainteresovana strana može obezbediti troškove izvršenja do naplate od strane izvršnog dužnika - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva. - Na zahtev organa nadležnog za poslove građevinske inspekcije nadležna policijska uprava će, u skladu sa zakonom, pružiti policijsku pomoć radi omogućavanja izvršenja rešenja o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela.

Cenu rušenja diktira vrsta gradnje, pa je tako uklanjanje starih kuća od 10 evra po kvadratu, dok se kvadrat zgrade i ostalih složenih objekata od armiranog betona uklanja i za 100 evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;