PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Strateški interes - Modernizacija železničkog koridora 10

05.10.2017. | MGSI

Srbija i Grčka intenziviraće saradnju u svim oblastima infrastrukture i saobraćaja, a prioritet će biti modernizacija železničke veze koja spaja Srbiju sa lukama u Grčkoj, dogovoreno je danas (05.10.2017) na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović i ministra infrastrukture, transporta i mreža Grčke, Hristosa Spircisa.

Mihajlovićeva je rekla da je strateški interes Srbije završetak izgradnje drumskog Koridora 10 i modernizacija železničkog Koridora 10, koji su uslov boljeg povezivanja sa Grčkom. - Drumski Koridor 10 je skoro završen, što znači da nema prepreka za dobru povezanost i dalji porast broja vozila koja prolaze kroz Srbiju. Kritična tačka budućeg razvoja je železnički saobraćaj, gde paralelnim pravcima roba trenutno putuje 10 do 15 sati kraće. Zato je glavni zadatak da naš železnički Koridor 10 što pre modernizujemo, kako bismo mogli da budemo konkurentni i koristimo prednosti našeg položaja glavne tranzitne zemlje u regionu - rekla je Mihajlovićeva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ona je rekla da bi radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta trebalo da počnu u vreme predstojećeg Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji je planiran za 24. novembar, kao i da su južno od Beograda već modernizovane tri deonice železničkog Koridora 10.

- Naš strateški interes je da se radi i modernizacija pruge ka Nišu i već pregovaramo sa zainteresovanim partnerima - ruskim RŽD-om i kineskom stranom – za više od 100 kilometara pruge, za šta je već urađena projektna dokumentacija - rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da bolje povezivanje u železničkom saobraćaju ne znači samo elektrifikaciju i izgradnju dvokolosečnih pruga, nego paralelno sa tim uklanjanje nefizičkih barijera, zbog kojih roba dugo čeka na graničnim prelazima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;