PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Traži se idejno rešenje za eko-centar na Zelenom vencu

03.10.2017. | eKapija

Domaće diplomirane arhitekte i njihove kolege koje još nisu izašle iz školske klupe, dobile su priliku da odmere snage na konkursu za idejno rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, piše Politika.

Takvu šansu danas im je ponudio projektni biro Stattwerk, srpski ogranak istoimene nemačke kompanije koja je novembra prošle godine od grada kupila zgradu bivše „Beobanke“ na Zelenom vencu.

Ovaj objekat novi vlasnik želi da pretvori u prvo zeleno zdanje na Balkanu, koje će biti energetski samostalno, jer će za grejanje i hlađenje koristiti energiju sunca, vetra, geotermalnu energiju...

Već afirmisane arhitekte treba da ponude predloge za rekonstrukciju zgrade koja će imati apartmane, restoran, bar i vidikovac i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garažu.

Nagradni fond od 19.500 EUR međunarodni žiri, u kojim je i Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakuluteta, rasporediće na deset rešenja. Najboljem će pripasti 10.000 EUR, druga nagrada vredna je 3.000 EUR, treća 2.000 EUR, a četvrta i peta po 1.000 EUR. Radovima od šestog do desetog mesta pripašće po 500 EUR.

Pred studentima je izazov da osmisle dizajn fasade, ali tako da ona bude u skladu sa zelenom i energetski efiskasnom arhitekturom. Isti inostrani žiri, kojem će se pridružitit Budimir Sudinac, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, odlučiće kome će dodeliti prvu nagradu od 1.500 EUR i drugu i treću od po 500 EUR. Troje studenata biće nagrađeno i šestomesečnom plaćenom praksom u birou Stattwerk u Beogradu.

Kakav će preobražaj doživeti nekadašnja zgrada „Beobanke“ od koje je ostao samo skelet, biće poznato 14. decembra, kada će investitor objaviti rezultate urbanističko-arhitektonskog konkursa, prenosi Politika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;