Traži se idejno rešenje za eko-centar na Zelenom vencu

03.10.2017. | eKapija

Domaće diplomirane arhitekte i njihove kolege koje još nisu izašle iz školske klupe, dobile su priliku da odmere snage na konkursu za idejno rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, piše Politika.

Takvu šansu danas im je ponudio projektni biro Stattwerk, srpski ogranak istoimene nemačke kompanije koja je novembra prošle godine od grada kupila zgradu bivše „Beobanke“ na Zelenom vencu.

Ovaj objekat novi vlasnik želi da pretvori u prvo zeleno zdanje na Balkanu, koje će biti energetski samostalno, jer će za grejanje i hlađenje koristiti energiju sunca, vetra, geotermalnu energiju...

Već afirmisane arhitekte treba da ponude predloge za rekonstrukciju zgrade koja će imati apartmane, restoran, bar i vidikovac i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garažu.

Nagradni fond od 19.500 EUR međunarodni žiri, u kojim je i Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakuluteta, rasporediće na deset rešenja. Najboljem će pripasti 10.000 EUR, druga nagrada vredna je 3.000 EUR, treća 2.000 EUR, a četvrta i peta po 1.000 EUR. Radovima od šestog do desetog mesta pripašće po 500 EUR.

Pred studentima je izazov da osmisle dizajn fasade, ali tako da ona bude u skladu sa zelenom i energetski efiskasnom arhitekturom. Isti inostrani žiri, kojem će se pridružitit Budimir Sudinac, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, odlučiće kome će dodeliti prvu nagradu od 1.500 EUR i drugu i treću od po 500 EUR. Troje studenata biće nagrađeno i šestomesečnom plaćenom praksom u birou Stattwerk u Beogradu.

Kakav će preobražaj doživeti nekadašnja zgrada „Beobanke“ od koje je ostao samo skelet, biće poznato 14. decembra, kada će investitor objaviti rezultate urbanističko-arhitektonskog konkursa, prenosi Politika.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...