PRIJAVA-468X60-BANNER

Moderan most spaja obale Drine u Foči

26.09.2017. | Srna

Nakon 22 godine od rušenja, gvozdeni most na reci Drini u Foči ponovo je pružio lukove, povezavši dve obale i ukrasivši ulaz u grad iz pravca Goražda i Srbije.

Radnici zvorničkog preduzeća Enikon gradnja postavili su i poslednju rešetku, između dva središnja stuba, čime su premostili Drinu, a u toku je spajanje poslednjih elemenata najvećeg od 4 gvozdena luka.

Novi most je širi u odnosu na prethodni, sa dve kolovozne trake i dve pešačke staze, ali je zadržao isti izgled, ispunivši uslove koje nalaže status nacionalnog spomenika BiH.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da se mesec dana čekala specijalna dizalica za montiranje konstrukcije, te da je reč o veoma zahtevnom poslu.

- Građevinci kažu da je, verovatno, poslednji most ove vrste koji se pravi na Drini, jer takvih mostova više nema. Sam podatak da je 12.500 vijaka, teških oko 15 tona, koje je trebalo privrnuti, dovoljno govori koliko je bilo teško sve uraditi - ističe Mašić.

Za dovršetak mosta, čija je dužina 178 metara, širina 10 metara, a težina konstrukcije oko 400 tona, ostalo je još betoniranje i asfaltiranje, te montiranje pešačkih staza.

- Uzdržao bih se od procene kada će svi radovi biti završeni, jer građevinci kažu da je rok da se beton osuši oko 3 sedmice, a dosta je i kooperanata koji rade svoj deo posla, ali verujem da ćemo ga završiti do kraja godine - rekao je Mašić.

On je dodao da se ostaci kontrukcije starog mosta neće prodati u staro gvožđe, već će se iskoristiti za premošćavanje Ćehotine na 2 mesta i još nekih manjih reka u seoskim mesnim zajednicama.

Obnova mosta, na čijem porušenom delu se nalazila „bejli" konstrukcija, preko koje je odvijanje saobraćaja bilo veoma rizično, a dešavale su se i nesreće sa smrtnim ishodom, počela je u maju prošle godine.

Pre 6 godina ojačani su temelji i stubovi, čime je povećana nosivost mosta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;