IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koridor 10 daje „krila“ jugoistoku Srbije

01.09.2017. | Tanjug

Izgradnja Koridora 10, koja je već pri samom kraju, daće jak impuls ekonomskom razvoju nekada siromašnom, a sada gradu u kome su prosečne plate, po poslednjim podacima zvanične statistike, ispred Novog Sada, a odmah iza Beograda - Pirotu.

Deonica po deonica ove „žile kucavice" polako se pušta u saobraćaj, a od završetka izgradnje svakako će najviše „profitirati" Slobodna zona Pirot (SZP), najrazvijenija slobodna zona u Srbiji.

Kako je za Tanjug izjavio direktor SZP Dragan Kostić, Slobodna zona Pirot u ovom trenutku ima skoro milijardu dolara obrta, od čega je polovina izvoz.

- Imamo 19 proizvodnih kompanija od kojih su najveće Tigar tyres, član Michelin grupe i Tigar AD. Imamo i trgovinske firme, za koje će posebno značiti izgradnja Koridora 10.

- Skoro 6.000 ljudi radi u SZP i mi smo već pet puta od strane Financial Times rangirani među 50 najboljih slobodnih zona na svetu - kaže Kostić.

On dodaje da SZP u partnerstvu sa Gradskom upravom Pirota poslednjih godina intenzivno radi na razvoju projekta koji će od Pirota i ovog dela Srbije napraviti jedno od najvećih logističkih čvorišta na Balkanu.

Reč je o projektu izgradnje Logističkog centra Pirot, za šta je već urađena studija izvodljivosti koja je pokazala punu opravdanost i ekonomsku isplativost ovog projekta koji predstavlja budućnost razvoja ekonomije ovog dela Srbije.

- Koridor 10 se nalazi na samo sto metara od budućeg Logističkog centra Pirot što je zaista ogromna razvojna šansa za SZP. Izgradnja Koridora 10 će omogućiti svim našim korisnicima da smanje troškove proizvodnje, da brže i jeftinije dođu do repromaterijala i unaprede svoje poslovanje. Mi smo blizu i Koridora 4, tako da to daje još veći značaj SZP - istakao je Kostić.

Vasić veruje da će završetak Koridora 10 Pirot učiniti još atraktivnijim za investitore, ali i uticati na kvalitet života u gradu generalno. U Pirotu se već sada radi na širenju postojećih i uspostavljanju nove industrijske zone.

- Smatramo da je Koridor 10 veoma važan kako u pogledu bržeg i bezbednijeg protoka saobraćaja tako i zbog bolje povezanosti sa svetom, ali i zbog pozitivnog uticaja na razvoj privrede. Mi smo planski spremni za završetak izgradnje Koridora 10 pa su tako pristupne saobraćajnice ka Koridoru 10 ili u izgradnji ili su već izgrađene - kazao je Vasić.

On je dodao i da grad Pirot ima odličnu saradnju sa Koridorima Srbije i sa firmama izvođačima radova.

- Radićemo na tome da se putni pravci koji su malo degradirani vrate u prvobitno stanje - najavio je Vasić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;