Počeli radovi na izgradnji aerodroma „Rosulje“

29.06.2017. | Kruševac.link

Dana 29.06.2017. su otpočeli radovi na izgradnji aerodroma „Rosulje“. Radove je na svečanosti otvorio gradonačelnik Dragi Nestorović, uz simboličan skok padobranaca, članova Aero kluba „Mihajlo Živić“ iz Кruševca.

Izgradnja aerodroma „Rosulje“ sprovodi se na ukupnoj površini od 40,83 hektara ili (160 katastarskih parcela) koje su obuhvaćene Regulacionim planom – aerodrom „Rosulje“ Кruševac.

Navedeni Projekat je od strane Vlade Republike Srbije proglašen projektom od javnog interesa te je za realizaciju istog utvrđen opšti interes i izvršena eksproprijacija za sve parcele. Izrađen je glavni projekat a rešenje o građevinskoj dozvoli je izdato 12.12.2016.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Izgradnja aerodroma „Rosulje“ podrazumeva izvođenje radova na poletno-sletnoj stazi sa stajankom i rulnim stazama, padobranskim krugom, poligonom za vežbanje i infrastrukturom, izgradnju hangara sa pratećim sadržajem i izgradnju saobraćajnice sa parking prostorom. Vrednost projekta je 250 miliona dinara.

U 2017. godini predviđeno je 100 miliona dinara iz budžeta grada za realizaciju prve faze izgradnje aerodroma „Rosulje“. Ona podrazumeva izgradnju travnate poletno-sletne staze, rulne staze i platforme stajanke sa pristupnom saobraćajnicom.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa izvođačem Tehnogradnjom i izvođač je uveden u posao 15.05.2017. godine. Završetak radova je 70 radnih dana.

Izgradnjom aerodroma „Rosulje“ grad Кruševac će dobiti aerodrom sa referentnom oznakom 2B. Planira se korišćenje aerodroma za instrumentalno letenje sa mogućnošću obavljanja kargo letova. Time će grad dobiti još jednu pozitivnu referencu za privlačenje budućih investicija i olakšanje transtporta lokalnoj privredi. Veliki značaj ovog projekta ogledao bi se u slučaju vanrednih okolnosti, mogućnosti vrlo brzih intervencija u slučaju elementarnih nepogoda, hitnih medicinskih intervencija, epidemija i sl.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...