PRIJAVA-468X60-BANNER

Ko podržava zidanje uz ogradu?

20.06.2017. | V.Radulović | Novosti

Stanari iz Ulice Ljube Davidovića na Zvezdari već tri i po godine, obraćajući se na sve adrese, pokušavaju da zaustave radove ne objektu koji se gradi tik uz njihove kuće. Zidovi su im popucali, temelji potkopani, a kako tvrde, privatnost im je ugrožena. Četvorospratnica se zida od 2014. godine, radove su građevinski inspektori zaustavljali dva puta, ali prema sudskim presudama i rečima investitora, sve zabrane su pobijene, a radovi mogu nesmetano da se nastave.

Pregršt papira, sudskih odluka, fotografija u kući Ljubodraga Jeftića rezultat su višegodišnje borbe protiv izgradnje stambene zgrade, čiji je ulaz nešto više od metra udaljen od njegove ograde. Kako tvrdi, prilikom izgradnje su mu popucali zidovi u podrumu i od tada se pri svakoj kiši stvaraju bare i vlaga.

- Od 2014. godine doneto je više rešenja o prestanku gradnje i rušenju objekta, po kojima se nije postupalo - priča Ljubodrag Jeftić. - Ovaj objekat je nelegalan, i to je dokazivano više puta. Mi se godinama borimo protiv ove zgrade, idemo na suđenja, ali ona napreduje.

I vlasnica kuće s druge strane zgrade, Biljana Nestorović, ogorčena je na, kako kaže, nepostupanje po rešenjima. Za pukotine na zidu godinama čeka sudskog veštaka, a na terasu skoro da i ne može da izađe.

- Zgrada nije dovoljno odvojena od mog zida. Investitor ju je odvojio samo kanalom, koji je pun đubreta, a moja terasa gotovo da se dodiruje sa terasom budućeg stana u prizemlju zgrade - ogorčena je Biljana.

Inspekcija Opštine Zvezdara tvrdi da je 2015. godine naložena izmena glavnog projekta, a ubrzo zatim i uklanjanje izvedenih radova. Međutim, rešenjem Upravnog suda, u sporu po tužbi investitora, poništeno je rešenje građevinskog inspektora, a predmet je vraćen na ponovni postupak.

I dok Ljubomir Jeftić pokazuje pismenu urgenciju pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kod Gradske uprave, koja savetuje obustavu radova, investitor tvrdi da je sve legalno. Kako kaže, Viši sud je pobio odluku Prvog osnovnog suda o obustavljanju gradnje i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak. Prema njegovim rečima, na zgradi su urađene sve promene koje je građevinska inspekcija zahtevala, objekat će biti završen, uknjižen, a od stanara će na kraju tražiti i neku vrstu odštete zbog izgubljenog novca i velikih pauza u gradnji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;