PRIJAVA-468X60-BANNER

Niču tuneli: CG auto-put sve bliže Srbiji

08.05.2017. | B92

Ministarstvo održivog razvoja Crne Gore izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju deonice i tunela na trasi auto-puta Bar-Boljare. Reč je o deonici koju čine most Zagrađe i tuneli Đurilovac i Mrki krš, sa pripadajućim delovima otvorene trase na prioritetnoj deonici auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa.

Ti objekti se, kako se navodi, u rešenju Ministarstva održivog razvoja nalaze na području katastarskih opština Lopate i Lijeva Rijeka, prenosi Pobjeda.

- Most Zagrađe čine dva mosta, po jedan za svaku traku auto-puta. Dužina levog mosta je 100 metara, a desnog 146 metara - navodi se u rešenju.

Tuneli Đurilovac i Mrki Krš se sastoje od po dve odvojene tunelske cevi, svaka za jedan smer kretanja. Dužina desne tunelske cevi tunela Đurilovac iznosi 390 metara, a leve 499 metara. Dužina desne tunelske cevi tunela Mrki krš iznosi 592 metra, a leve 717 metara.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Građevinski radovi na toj poddeonici obuhvataju i izgradnju dve devijacije lokalnih puteva, objekata sa propustima i potpornih konstrukcija kao i zaštitu kosina i odvodnjavanje trase.

U rešenju se navodi da će građevinski radovi na toj poddeonici biti izvedeni prema glavnom projektu koji je uradio vodeći projektant inženjer građevinarstva Tingdži Peng, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), podgoričke firme Geo Max i Ingenium i pljevaljska Putin.

Gradnja prioritetne deonice Smokovac–Uvač–Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova. Izgradnja te deonice koštaće državu 809 miliona EUR, a biće izgrađeno 16 tunela, 13 mostova, pet vijadukata i četiri petlje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;