INFONET-468X60-BANNER

Pri kraju izgradnja pristupne saobraćajnice „Prokopu”

10.04.2017. | Beoinfo

Radovi na izgradnji saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici „Beograd–Centar”, poznatoj pod imenom „Prokop”, privode se kraju, saopštila je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Radovi su počeli u avgustu prošle godine, a završetak je planiran do kraja maja ove godine. Vrednost ugovorenih radova je 380 miliona dinara.

Da bi se u potpunosti obezbedila kosina terena gde se gradi saobraćajnica, bilo je potrebno izgraditi mostovsku konstrukciju, dužine 145 metara sa pet raspona, kao i 250 metara potpornih zidova visine do osam metara. Tokom prošle nedelje montirani su nosači na poslednjem, petom rasponu mostovske konstrukcije, koja je izgrađena na 10 stubova prečnika 1,2 metra. Uz potporne zidove ugrađene su i sve potrebne žičane korpe napunjene kamenjem (gabioni), kako bi se u potpunosti obezbedila saobraćajnica.

Tokom prethodnih meseci završeni su svi zemljani radovi za saobraćajnicu, izmeštanje fekalne i postavljanje nove kišne kanalizacije i slivničkih veza, trup saobraćajnice nasut je kamenom, izvođeni su radovi na biciklističkoj stazi i posađeno je visoko drveće kao deo radova na ozelenjavanju. U toku je izrada ivičnjaka, trotoara, pešačkih staza i parkinga, a do kraja radova preostalo je da se postavi noseći i završni sloj asfalta i da se završi sadnja preostalog zelenila.

Radovima će se povezati gornji stanični trg na koti 105 sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom. Saobraćajnicom će prolaziti linije gradskog prevoza koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada. Saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom ima četiri saobraćajne trake, dužine je oko 770 metara i ima razdelni pojas širine dva metra. Sa obe strane kolovoza su pešačke staze širine dva metra, izuzev na delu uključenja u Bulevar kneza Aleksandra, gde su trotoari sa jedne strane, navodi se u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;