Novo lice grada kraj Veternice

10.04.2017. | I.Mitić | Novosti

Leskovčani započeli pripremne radove za izgradnju prve javne garaže i uređenje novog gradskog trga. Već preseljena sedišta JKP Toplana i JP Dom.

Leskovačka lokalna samouprava je započela pripreme za podizanje velike parking-garaže na doskorašnjoj lokaciji sedišta ovih preduzeća i obližnjeg sportskog terena. Naime, to je preduslov za gašenje postojećeg parkirališta u centru, gde će do kraja godine započeti prva faza izgradnje novog gradskog trga.

Devastirani poslovni prostor JKP Toplana i JP Dom će biti srušen, a na tom mestu - sve do zgrade Narodnog pozorišta - trebalo bi da „nikne" višespratna javna garaža. Direktor preduzeća Urbanizam i izgradnja Milenko Milenković ističe da se trenutno radi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, utvrđivanju javnog interesa i izradi projekta parcelacije, radi formiranja građevinskih parcela za realizaciju planiranog projekta. Radi se i na uklanjanju privremenih i stalnih objekata na ovoj lokaciji...

- Urbanističkim projektom za uređenje centralne gradske zone, kao prioritet je utvrđeno izmeštanje mirujućeg saobraćaja iz najužeg centra Leskovca, gde planiramo izgradnju gradskog trga, a problem parkiranja rešavamo podizanjem prve javne garaže - objašnjava Milenković.

Slika. Idejno rešenje (foto: GU Leskovca, preuzeto sa www.novosti.rs)

Tako će na malom prostoru biti smešten veliki broj vozila, a garaža će se graditi u dve faze i imaće ukupno 432 parking mesta. Tu će, u prvoj fazi, biti prostor za ostavljanje 256 vozila, a u drugoj za još 176. Preduzeće koje upravlja parkiralištima Metroparking jug platiće parterno uređenje ovog prostora, a pregovara se i o njegovom učešću u finansiranju izgradnje.

Ali problem nedovoljnog broja parking-mesta u centru grada se rešava i izgradnjom, odnosno uređenjem parkirališta unutar blokovskih površina, koje su trenutno zapuštene. Time se obezbeđuje potreban broj parking-mesta za potrebe stanara okolnih stambenih zgrada.

- Završili smo radove u Ulici 7. jula, započeli uređenje prostora između ulica Moše Pijade i Koste Stamenkovića, a pripremamo projekat i za blokovsku površinu u Ulici 11. oktobra. Kad okončamo ove poslove, imaćemo 127 novih parking-mesta u najužem centru grada - naglašava Milenković.

Deo uređenja centra Leskovca uključuje i rekonstrukciju pojedinih ulica u kojima će, uspostavljanjem jednosmernog režima saobraćaja - osim rehabilitacije kolovoza i trotoara - biti formirano još 140 novih mesta za parkiranje. Takvi radovi su već planirani u ulicama Goce Delčeva, Partizanskoj, Maksima Gorkog, Vojvode Mišića, Cara Dušana, Ratka Pavlovića i Radoja Domanovića.

Za realizaciju prve faze uređenja centralnog gradskog trga u ovogodišnjem budžetu je planirano 40 miliona dinara. Preduzeće Urbanizam i izgradnja je pripremilo kompletnu plansku dokumentaciju, koja uključuje i uređenje centralnog parka i keja Veternice, a trenutno se kompletira projektno-tehnička dokumentacija. Planirani radovi bi trebalo da počnu tokom ove građevinske sezone.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...