INFONET-468X60-BANNER

Novo lice grada kraj Veternice

10.04.2017. | I.Mitić | Novosti

Leskovčani započeli pripremne radove za izgradnju prve javne garaže i uređenje novog gradskog trga. Već preseljena sedišta JKP Toplana i JP Dom.

Leskovačka lokalna samouprava je započela pripreme za podizanje velike parking-garaže na doskorašnjoj lokaciji sedišta ovih preduzeća i obližnjeg sportskog terena. Naime, to je preduslov za gašenje postojećeg parkirališta u centru, gde će do kraja godine započeti prva faza izgradnje novog gradskog trga.

Devastirani poslovni prostor JKP Toplana i JP Dom će biti srušen, a na tom mestu - sve do zgrade Narodnog pozorišta - trebalo bi da „nikne" višespratna javna garaža. Direktor preduzeća Urbanizam i izgradnja Milenko Milenković ističe da se trenutno radi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, utvrđivanju javnog interesa i izradi projekta parcelacije, radi formiranja građevinskih parcela za realizaciju planiranog projekta. Radi se i na uklanjanju privremenih i stalnih objekata na ovoj lokaciji...

- Urbanističkim projektom za uređenje centralne gradske zone, kao prioritet je utvrđeno izmeštanje mirujućeg saobraćaja iz najužeg centra Leskovca, gde planiramo izgradnju gradskog trga, a problem parkiranja rešavamo podizanjem prve javne garaže - objašnjava Milenković.

Slika. Idejno rešenje (foto: GU Leskovca, preuzeto sa www.novosti.rs)

Tako će na malom prostoru biti smešten veliki broj vozila, a garaža će se graditi u dve faze i imaće ukupno 432 parking mesta. Tu će, u prvoj fazi, biti prostor za ostavljanje 256 vozila, a u drugoj za još 176. Preduzeće koje upravlja parkiralištima Metroparking jug platiće parterno uređenje ovog prostora, a pregovara se i o njegovom učešću u finansiranju izgradnje.

Ali problem nedovoljnog broja parking-mesta u centru grada se rešava i izgradnjom, odnosno uređenjem parkirališta unutar blokovskih površina, koje su trenutno zapuštene. Time se obezbeđuje potreban broj parking-mesta za potrebe stanara okolnih stambenih zgrada.

- Završili smo radove u Ulici 7. jula, započeli uređenje prostora između ulica Moše Pijade i Koste Stamenkovića, a pripremamo projekat i za blokovsku površinu u Ulici 11. oktobra. Kad okončamo ove poslove, imaćemo 127 novih parking-mesta u najužem centru grada - naglašava Milenković.

Deo uređenja centra Leskovca uključuje i rekonstrukciju pojedinih ulica u kojima će, uspostavljanjem jednosmernog režima saobraćaja - osim rehabilitacije kolovoza i trotoara - biti formirano još 140 novih mesta za parkiranje. Takvi radovi su već planirani u ulicama Goce Delčeva, Partizanskoj, Maksima Gorkog, Vojvode Mišića, Cara Dušana, Ratka Pavlovića i Radoja Domanovića.

Za realizaciju prve faze uređenja centralnog gradskog trga u ovogodišnjem budžetu je planirano 40 miliona dinara. Preduzeće Urbanizam i izgradnja je pripremilo kompletnu plansku dokumentaciju, koja uključuje i uređenje centralnog parka i keja Veternice, a trenutno se kompletira projektno-tehnička dokumentacija. Planirani radovi bi trebalo da počnu tokom ove građevinske sezone.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;