Počinje čišćenje „smrdljivih“ zgrada

15.03.2017. | M.Lj.Popović | Novosti

Dve i po godine nakon što su se stanari iselili iz „smrdljivih" zgrada na Novom Beogradu - počinje njihova sanacija. Čišćenje zidova od otrovnih materija radiće Institut za nuklearne nauke „Vinča" i preduzeće Lever inženjering d. o. o., a ko će u njima nakon toga živeti, znaće se tek kada posao bude bio završen.

Adaptaciju zgrada počinje Direkcija za građevinsko zemljište, koja je i zidala dva sporna objekta u naselju Dr Ivan Ribar, u čijim zidovima su pronađene štetne materije. Sanacija je više puta odlagana iz raznih razloga. Naime, prvobitni plan je bio da se objekti sruše do temelja, a da se na istom mestu izgrade dva nova, ali se od toga ubrzo odustalo. Čekalo se, potom, da svi stanari potpišu nove ugovore, a zatim se birao način na koji će objekti biti rekonstruisani.

- Institut za nuklearne nauke „Vinča" će u prvoj fazi uraditi demonstraciju postupka sanacije na jednom spratu zgrade - kažu u Građevinskoj direkciji Srbije. - Rok za završetak demonstracije je četiri meseca. Nakon toga će biti izvršene kontrole i provera da li je zagađenje u potpunosti otklonjeno. Kada dobijemo u potpunosti dobar rezultat, odnosno očišćene zidove, nastavljamo dalje da radimo. Obe zgrade su sada u vlasništvu Direkcije i za nas je prioritet kvalitetno urađena sanacija.

U Direkciji navode i da još nije poznata buduća namena zgrada u naselju Dr Ivan Ribar. Odluka o tome, kako kažu, biće doneta tek kada sanacija bude završena i o tome se u ovom trenutku nije odlučivalo.

Inače, od 199 porodica koje su zbog otrovnih materija morale da napuste svoje domove, 53 su rešile da pruže drugu šansu istom investitoru i sačekaju izgradnju identičnih zgrada nekoliko metara dalje. Ostali su se odlučili ili za raskid ugovora i povraćaj novca ili za drugu nekretninu u vlasništvu Građevinske direkcije Srbije.

Stanari koji su se prilikom sklapanja novih ugovora s Građevinskom direkcijom Srbije odlučili na zamenu stana, tj. za stan u novim zgradama u istom bloku, još čekaju kraj radova. Zvanični rok za useljenje je 1. septembar, ali u GDS očekuju da će novi stanovi biti spremni i ranije.

Problem neispravnog oplatola, koji je pronađen u zgradama GDS, pogodio je i desetine drugih privatnih investitora i u Beogradu i Srbiji.

Neki od njih su nakon sanacije zgrada po metodi Instituta „Vinča" dobili upotrebne dozvole i uselili stanare. Nadležni su svojevremeno najavljivali da će odgovorni za puštanje u promet opasnog oplatola biti kažnjeni, ali zbog „smrdljivih" zgrada još uvek niko nije procesuiran.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...