INFONET-468X60-BANNER

Kiša ukočila Koridor 10?!

27.01.2017. | J.St. -Z.R. | Novosti

Zbog 49 kišnih i snežnih dana, poplava i projekata koji su morali na doradu, rok za izgradnju deonice Srpska Kuća - Levosoje je produžen deset meseci. Ova trasa od 8,06 kilometara trebalo je da bude puštena u saobraćaj pre tačno mesec dana, ali će u najboljem slučaju prvi automobili ovim delom auto-puta na južnom kraku Koridora 10 proći tek posle 30. oktobra.

Izgradnja ove deonice poverena je konzorcijumu domaćih firmi, a radove izvode preduzeća MBA-Miljković, Srbija auto-put i Centralna putna laboratorija, koji su posao započeli u avgustu 2015. Ova deonica finansira se iz budžeta Srbije, a ugovorena vrednost je četiri milijarde dinara.

Premijer Aleksandar Vučić je više puta rekao da na ovoj deonici postoje problemi i napomenuo da domaći izvođači nisu na visini zadatka, koji im je poveren. To je ponovio i pre nekoliko dana, kada je „isplivao" izveštaj o propustima grčkog Aktora na istočnom kraku.

U Putevima, koji su investitor radova kažu da je rok produžen iz objektivnih razloga i ne pominju nemar srpskih preduzeća.

- Zbog nepredviđenih događaja koji su bili van razumne kontrole ugovornih strana, planirani radovi nisu mogli biti izvedeni u roku - tvrde u Putevima. - Veliki problem je bila neusaglašenost projekata sa stvarnim stanjem na terenu. To se odnosi na izmenjeno korito Južne Morave i Moravice posle velikih poplava. Na to je uticala i nekontrolisana eksploatacija šljunka u zoni auto-puta. Zato su nastale razlike u odnosu na projekat iz 2010. i 2013. To je zahtevalo preprojektovanje i dodatnu eksproprijaciju. Nepovoljni vremenski uslovi, veliki broj kišnih i snežnih dana, kojih je bilo 49, dodatno su uticali na rok za obavljanje radova. Takođe, radovi na izradi nasipa nisu mogli da se izvode 86 dana.

U Putevima navode da su majstori do sada bili angažovani na donjem sloju auto-puta, zemljanim radovima, drenažama i propustima, a kao i na mostovima i nadvožnjacima. Radilo se i na delu ugovorenih regulacija vodotokova, izmeštanju postojeće elektroenergetske infrastrukture i rekonstrukciji kontaktne mreže.

 

Komentari: 2

Gile 27.01.2017 12.55.57

Kada se radi projekat, da li se za očekivani rok radova uzima u obzir prosečan broj sunčanih dana za Sahara pustinju od 356 dana ili se uzima prosek za podnevlje gde se izvode radovi? Ja sam ekonomista pa ne znam. Iskreno se nadam se da takvi kao ja ne rade ovakve projekte....

Zex 27.01.2017 11.16.18

Proverite jos jednom podatak o broju kisnih i sneznih dana pa onda iznesite podatke. Nemojte da izlazite sa poluistinama. Broj kisnih dana je 149, a ne 49, a broj sneznih dana je 12-15.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;