IZOLACIJA-468X60-BANNER

„Koridori“ tolerisali brojne propuste grčkom izvođaču radova

25.01.2017. | V.Ilić-Z.Radović | Novosti

Koridori Srbije nisu na adekvatan način pratili i kontrolisali izvođenje radova na deonicama auto-puta ka Bugarskoj koje gradi kompanija Aktor i nisu raskinuli ugovor sa izvođačem iako on nije ispunio svoje obaveze. Grčkoj firmi su uplatili više od 23 miliona evra na osnovu dodatnih radova, koji nisu bili dogovoreni ugovorom. To piše u Izveštaju Radne grupe, koju je formirala ministarka građevine, Zorana Mihajlović, a čiji je zadatak bio da analizira stanje na deonicama Bancarevo - Crvena reka, Crvena reka - Čiflik, Staničenje - Pirot istok i na obilaznici oko Dimitrovgrada.

- Utvrđeno je da Aktor ne izvodi radove na sve četiri deonice istovremeno, nema dovoljno radne snage, mehanizacije i opreme, kao ni materijala neophodnih za kontinuiran rad - piše u izveštaju. - To je za posledicu imalo konstantno kašnjenje i kršenje ugovorenih rokova, stalne zahteve za dodatnim avansnim plaćanjima, odštetnim zahtevima i plaćanjima za nabavku materijala pod izgovorom ubrzanja dinamike izvođenja radova.

- Stepen realizacije na ovoj deonici u prošloj godini je dva odsto. Trenutno nema nikakvih aktivnosti na gradilištu - navode članovi Radne grupe. - Objekti su pod skelama i čekaju radnike već dve godine. Problem je i dug prema projektantima, pa Institut za puteve zbog toga ne predaje projekte.

Kao jedan od primera „pokrivanja" nesavesnog izvođača, Radna grupa navodi da je 2014. potpisan aneks ugovora u kojem je prihvatio da preprojektuje rešenje kosina, završi radove na izgradnji mosta i da premesti električni stub, a da nijedan od tih poslova još nije završio.

Za deonicu od Staničenja do Pirota navedeno je da je isplaćeno 64 odsto ugovorenih sredstava, a da je urađeno 46,54 odsto posla. Da je sve teklo po planu, prvi automobili bi ovom trasom krenuli još u junu 2015. godine, ali procena komisije je da se to neće desiti ni u ovoj godini.

- Kako bi se ubrzali radovi, u oktobru prošle godine je potpisan aneks za plaćanje materijala, iako je on već prethodno nabavljen i u tom trenutku je bio na gradilištu - piše u izveštaju. - Pošto Aktor taj materijal nije ugradio, Koridori su ga otkupili, iako on dobavljačima nije ni plaćen. Materijal dugo „leži" na gradilištu i problematičnog je kvaliteta, jer je u pitanju armatura koja je deformisana i zarđala.

Ništa bolja situacija po izveštaju nije ni na obilaznici oko Dimitrovgrada. Aktor je treći izvođač, jer su sa dva prethodna raskinuti ugovori. O tome koliko se na ovoj deonici radi najbolje svedoči podatak da je u septembru 2012. godine stepen realizacije na trasi bio 61,50 odsto, a na mostovima 88,38 odsto. U izveštaju je navedeno da je taj procenat u septembru prošle godine bio - isti.

Zato članovi Radne grupe smatraju da se ni ovi radovi ne mogu završiti do ugovorenog roka, 21. marta, već da je realno očekivati da budu gotovi u drugoj polovini godine.

- Sva zakašnjenja su nastala prvenstveno zbog nerešene eksproprijacije, koja je umesto do 2012. isplaćivana sukcesivno čak do 2016. godine - ističu u Koridorima. - Loša i nepotpuna projektna dokumentacija iz perioda 2009 - 2012. je prouzrokovala zakasneli početak radova i kašnjenja. Plaćanja i izmene ugovora obavljamo na osnovu stroge procedure koja je propisana kako izvođačkim ugovorima, tako i Sporazumima o zajmu sa međunarodnim kreditorima (Svetska banka, EBRD, EIB).

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;