IZOLACIJA-468X60-BANNER

U ovoj godini stižu još 122 kilometra auto-puta

09.01.2017. | Zlatica Radović | Novosti

Tokom ove godine u saobraćaj bi trebalo da budu puštena 122 kilometra auto-puteva. U Koridorima Srbije planiraju da 2017. preseku vrpcu na čak sedam deonica i da stave tačku na izgradnju oba kraka Koridora 10. Od neimara se očekuje i da na Koridoru 11 asfaltiraju 26,2 kilometra na deonici od Obrenovca do Uba, kao i da spoje potez od Lajkovca do Ljiga u dužini od 24 kilometra.

Na južnom kraku Koridora 10 preostalo im je još 26,3 kilometra od Grdelice do Vladičinog Hana i osam kilometara od Srpske Kuće do Levosoja. Trasa kroz Grdeličku klisuru sastoji se iz čak šest delova, na kojima je angažovano pet kompanija, a očekivani završetak radova je poslednji dan maja. Na deonici Srpska Kuća-Levosoje izvođači su ZP MBA-Ratko Mitrović niskogradnja i Srbijaauto-put. Rokovi su ovde više puta pomerani, a iako su "Koridori" optimistično uvrstili ovu deonicu na spisak kilometara koje će u narednim mesecima završiti, nije izvesno da će izvođači uspeti da okončaju radove.

- Na istočnom kraku će se raditi 12,3 kilometra na potezu od tunela „Bancarevo" do Crvene Reke, a očekuje se i završetak 16,6 kilometara od Staničenja do Pirota - navode u Koridorima Srbije. - U prvoj polovini godine trebalo bi da se asfaltira i obilaznica oko Dimitrovgrada.

Grčki Aktor je čak treći izvođač na ovoj deonici. „Obračun“ sa 8,67 kilometara započela je još 2010. godine Alpina, koja je bankrotirala tri godine kasnije, a potom je nastavio bugarski Trejs, koji je izbačen „iz igre" zbog nepoštovanja rokova. Deo ispred obilaznice, odnosno put od Pirota do Dimitrovgrada, završen je, ali još nije pušten u saobraćaj jer se čeka završetak obilaznice, da bi vozači mogli auto-putem da stignu do bugarske granice.

I na Koridoru 11 bi trebalo da se okončaju radovi na deonici Obrenova -Ub dužine 26,2 kilometra, sa 14 mostova i jednom saobraćajnom petljom kod Uba, koju gradi kineska kompanija Šandong, kao i 24 kilometra od Lajkovca do Ljiga.

Ugovor o izgradnji ovih deonica na auto-putu Beograd-Južni Jadran, u vrednosti 333,7 miliona dolara, potpisan je 10. maja 2013. godine sa kineskom kompanijom, a radovi se finansiraju iz kredita kineske Eksim banke.

Inače, od ukupno 12 tunela na Koridorima, svi su probijeni. Kako navode u Koridorima Srbije, projektovana su 234 mosta, a do sada ih je završeno 207. U toku je izgradnja preostalih, a tokom ove godine biće završeno 27 mostova.

Tokom 2017. godine, na osnovu potpisanih ugovora, očekuje se početak radova na deonicama Surčin-Obrenovac dužine 17,6 kilometara, najavljuju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - U planu je i izgradnja deonice od mosta preko reke Save kod Ostružnice do Bubanj potoka u dužini od 19,5 kilometara, na obilaznici oko Beograda. Do tunela „Straževica" trebalo bi da se izgradi levi poluprofil, odnosno tri trake auto-puta, a posle tunela će do Bubanj potoka biti izgrađeno još 9,6 kilometara u šest traka.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;