Puno zainteresovanih za „Fruškogorski koridor“

28.11.2016. | Tanjug

Za gradnju „Fruškogorskog koridora“ od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru, ima puno zainteresovanih, a i Mađarska želi da učestvuje u finansiranju, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U izgradnji tog auto-puta u dužini od 37 kilometra mogao bi da bude primenjen model javno-privatnog partnerstva ili koncesija, rekla je Mihajlović, dodajući da će do maja 2017. biti zatvorena finansijska konstrukcija za taj projekat.

- Ima puno zainteresovanih za izgradnju budući da je tu gust saobraćaj, tako da možemo da razmišljamo o različitim načinima finansiranja. Od Mađarske koja se sada pojavila kao zainteresovana da učestvuje u finansiranju i izgradnji Furškog koridora do mnogih finansijskih organizacija i privatnih investitora - navela je Mihajlović.

Ministarstvo planira da sačeka završetak svih projekata i raspiše javni poziv kako bi se videlo koji je način najbolji za finansiranje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Reč je o veoma teškoj deonici auto-puta sa tunelom kroz Frušku goru koji će biti najteži poduhvat, a biće dug skoro 3,5 kilometra.

Ta deonica je deo budućeg auto-puta od Novog Sada ka Špacu i Loznici.

Govoreći o pripremama za gradnju još jednog regionalnog auto-puta, od Pojata do Preljine, tzv. „Moravskom koridoru“ dugom 109 kilometara, Mihajlović je rekla da će on koštati skoro pola milijarde evra i da će su 2017. takođe, tražiti model za finansiranje projekta.

Taj auto-put treba da poveže koridore 10 i 11, a trasa će ići preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva.

- Postoje tri deonice, kao i studija izvodljivosti i naravno generalni projekat za celu deonicu od 109 km. Procena je da to košta blizu 500 miliona evra, za delove se završavaju idejni projekat i do kraja godine će biti gotovi - kazala je ministarka.

Ona je navela da će uskoro biti završen kompletan idejni projekat i da će se videti da li će eventualno biti malo promenjena, kao i da bi u tom slučaju za mesec ili dva trebalo da bude završen novi plan za taj projekat.

Kada je reč o izgradnji drugih auto-puteva u zemlji, Mihajlović je rekla da je veoma važno da se poštuju rokovi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...