INFONET-468X60-BANNER

Izabrano rešenje za budući izgled Muzeja grada Beograda

25.11.2016. | Beoinfo

Završen je arhitektonski konkurs i izabrano je prvonagrađeno rešenje za Muzej grada Beograda, na uglu Nemanjine i Resavske, rekao je juče (24.11.2016) glavni urbanista Milutin Folić. Autori pobedničkog rešenja su Goran i Jelena Vojvodić i Jovana Grujevska, čiji rad je izabran jer je prema oceni žirija u potpunosti zadovoljio potrebe grada u funkcionalnom i estetskom smislu.  

Budući izgled Muzeja grada Beograda

- Muzej grada je u ovom momentu raspoređen na nekoliko neuslovnih lokacija i ideja je da rekonstrukcijom ovog zdanja u Resavskoj ulici građani Beograda konačno dobiju adekvatan kulturni sadržaj, muzejski prostor na jednom mestu u zdanju bivše vojne štamparije – naveo je Folić.

Prema prvonagrađenom rešenju dobiće se dovoljno izložbenog prostora, ali i pratećih sadržaja.  

- Levo krilo zgrade od glavnog ulaza koji je iz Resavske namenjeno je izložbenoj delatnosti i u njemu će biti stalna postavka. Desno krilo je planirano za muzejski depo, upravu, biblioteku, muzejske radionice, konzervaciju. Ideja autora je da i to krilo bude otvoreno za posetioce – precizirao je Folić.

Objekat će imati prijemni pult, multifunkcionalnu salu, knjižaru, prodavnicu suvenira, info-pult, a u njegovom zaleđu predviđena je kafeterija koja će gledati prema dvorištu. U dvorišnom delu kreira se „život na otvorenom” u vidu amfiteatra sa zelenilom i arheološkim lapidarijumom, predviđenim za predavanja, odmor, radionice i projekcije.

- Ovakva postavka omogućiće da muzej po otvaranju bude destinacija gde će ljudi dolaziti i provoditi deo dana uživajući u postavkama, ispijanju kafe ili kupovini suvenira, umesto da odu u šoping centar i tamo potroše svoje vreme. To je veliki doprinos kulturi, a svetska praksa je pokazala da je upravo ovakav koncept nešto što može da privuče mnogo veći broj posetilaca jer pruža neophodan komfor. Veći broj posetilaca značiće ne samo veći doprinos s kulturnog aspekta već i znatnije prihode muzeja, koji će na taj način moći da se razvija – istakao je glavni urbanista.

Objekat je površine 13.800 kvadratnih metara i u njegovu rekonstrukciju je prema procenama potrebno da se uloži više od deset miliona evra. U toku 2017. biće urađena projektna dokumentacija, a početak radova planiran je za 2018. godinu.

Izložbu konkursnih radova građani mogu da pogledaju u prostorijama budućeg gradskog muzeja u Resavskoj ulici 40b svakog dana od 10 do 15 časova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;