INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako razviti posao uz uštedu energije?

17.11.2016.

U želji da što većem broju domaćih privrednika ukaže na važnost investiranja u energetski efikasna rešenja, ProCredit banka organizovala je u beogradskom hotelu „Hyatt“ seminar pod nazivom „Štedite energiju, smanjite troškove, razvijajte posao“.

Ideja ovog seminara, koji je ProCredit banka organizovala u saradnji sa GGF fondom (Green for Growth Fund), kao i svojim poslovnim partnerima iz CEEFOR-a, preduzeća Viessmann, kompanije Blagojević i kompanije Saint-Gobain Weber, bila je da se domaćim privrednicima kroz konkretne primere pokaže šta su i koliki su benefiti investiranja u energetski efikasna rešenja, kao i koliko se takve investicije u Srbiji isplate.

- Interesovanje domaćih privrednika za ulaganja u mašine, opremu i uopšte rešenja koja im omogućavaju da uštede na troškovima energije, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost je iz godine u godinu sve veće. Samo u proteklih nekoliko godina naša banka je odobrila više od 100 miliona evra kredita kojima su preduzeća, poljoprivrednici i građani u našoj zemlji poboljšali svoju energetsku efikasnost i na taj način unapredili svoje uslove života i poslovanja - ističe Danko Kalkan, koordinator za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine u ProCredit banci.

Po njegovim rečima, uz investicije u bolju izolaciju domaće firme mogu da uštede oko 60% energije, sa pametnim ulaganjem u savremene sisteme grejanja osigurava se ušteda do 30% energije, a ulaganjem u energetski efikasnu rasvetu moguće je uštedeti čak do 70% energije. Uz takve uštede, domaća preduzeća mogu značajno da unaprede konkurentnost svoje proizvodnje, odnosno da zahvaljujući nižim troškovima po jedinici proizvoda osiguraju veći udeo kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima, poručuje Kalkan.

Uz sve to, na seminaru stručnjaci ProCredit banke su govorili i o načinima na koje je energetski efikasne investicije danas najbolje i najjednostavnije finansirati. Takođe, bilo je i reči o tome kako da se osigura da energetski efikasna rešenja - kroz uštede koje donose ili veću produktivnost koju omogućavaju - sama sebe otplate.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;